UTR Echt
Image default
Business / Business Services

De verschillende componenten van een alarmsysteem

Goed werkende alarmsystemen hebben bepaalde kern aspecten die onmisbaar zijn om de werking ervan op een effectieve manier te laten geschieden. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen maar de beste omvat vijf aspecten die met elkaar in verbinding staan. Die vijf aspecten zijn onder andere de Alarmcentrale; Detectoren; Bediening; Meldsysteem en Opvolging.

Alarmcentrale

Zoals al aan de naamgeving al uitgemaakt kan worden vormt de alarmcentrale de centrale van het geheel en structureert alles van het totaal alarmsysteem. Alle informatie die door de andere vijf componenten opgenomen worden, komen rechtstreeks naar de alarmcentrale die het op zijn beurt opneemt en verwerkt. Indien de alarmcentrale uitgeschakeld wordt of op een of andere manier beschadigd wordt, ligt het heel systeem plat. Het is je aangeraden om het dus in een goed beveiligde omgeving te plaatsen waar dieven het niet zo snel kunnen opmerken en beschadigen.

Detectoren

Als de alarmcentrale het hart is van het systeem, kunnen we stellen dat de detectoren de ogen zijn. Er bestaan twee soorten detectiesystemen te weten de volumetrische en de omtrekdetectie. Het volumetrisch systeem werkt op basis van volume van bewegingen en temperatuur. Het moment dat er een bepaalde beweging wordt geregistreerd of een bepaalde temperatuur die afwijkt van de normale gaat het alarm af. De omtrekdetectie wordt doorgaans aan ramen en deuren geplaatst, deze zijn de zogenoemde magneetcontacten. De magneetcontacten zijn met elkaar in verbinding, indien het contact met elkaar verstoord of verbroken wordt, gaat het alarm af. Camera’s kunnen gerekend worden tot detectoren. Die kunnen beelden en geluiden vastleggen van een eventuele inbraak.

Bediening

De bediening van een alarmsysteem gebeurt via aan scherm waarop er een heleboel knopjes zijn die gebruikt moeten worden om het systeem te sturen. De knopjes bestaan voornamelijk uit letters en cijfers. Middels codes die bestaan uit letters en of cijfers kan het systeem aan- of uitgeschakeld worden. Om structuur te brengen in het systeem van je alarm is het mogelijk om de bediening op te delen in zones. Indien dit het geval is kun je in een oogopslag meteen te weten komen vanuit welke ruimte de alarm afgegaan is.

Meldsysteem

Een goed uitgerust alarmsysteem dient in een oogopslag opgemerkt te worden. Je meldsysteem is daarvan een belangrijk onderdeel van. Het geluid dient luid en duidelijk te zijn. De inbrekers moeten er van overtuigd zijn dat de hele buurt het gehoord heeft en dat ze zich zo snel als mogelijk het huis moeten verlaten. Geluid is niet alleen voldoende om een meldsysteem compleet te maken. Zwaailichten aanbrengen kunnen goed functioneren voor de politie of hulpdiensten die gelijk merken vanuit welk huis er een melding binnen gekomen is.

Opvolging

Het laatste van een alarm is de opvolging. De opvolging houdt de fase in nadat de alarm afgegaan is. Dit wordt in de meeste gevallen in overleg met beveiligingsbedrijven opgezet. Zo een beveiligingsbedrijf ontvangt dan een melding over de aard van de melding, hetzij inbraak, brand of anders. Ze spelen daarop in en nemen contact op met de desbetreffende persoon wiens contact gegevens opgeslagen zijn in hun systeem. Het is dus heel erg belangrijk dat er contactgegevens wordt doorgegeven van iemand die altijd te bereiken is.

Als al deze componenten voorkomt in het systeem van een alarm dan kun je in ieder geval vanuit gaan dat het wel degelijk voldoet aan de minimale eisen van een goed werkend geheel. Indien je je huis aan het renoveren of bouwen ben en je bent van plan om je huis te beveiligen met alarm is het goed als je in de bouwfase rekening houdt met eventuele alarminstallaties die geplaatst moeten worden. Een goed beveiligde ruimte laten opzetten voor de alarmcentrale behoort tot een van de zaken die tijdens het begin van de bouwfase gedaan kan worden.

 

https://www.stopdedief.be/alarmsysteem/