UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Website laten maken: Waar op letten?

Waar moet je op letten als je een nieuwe website laat maken? Dat is een vraag die menig ondernemer bezig houdt. Als je niet dagelijks bezig bent met het ontwerpen en ontwikkelen van websites kunnen de vele opties overweldigend zijn. Om ook jou door de bomen het bos weer te laten zien hebben we in dit artikel de belangrijkste punten op een rij gezet. 

Freelancer, bureau of toch de buurjongen?

Als je net begint met zaken doen lijkt de buurjongen (ook wel bekend als je neefje) een goede optie. Voor een paar honderd euro maakt hij een website die redelijk werkt met een contactpagina die soms werkt. En als je website opeens kapot gaat kan je erop rekenen dat het binnen ongeveer een maand gefixt is. Of twee maanden. Of nooit… Kortom, de buurjongen is een prima optie als je website geen enkel zakelijk belang heeft. 

Freelancers en bureaus (ook wel bekend als agencies) zijn eigenlijk de enige keus als het gaat om het laten maken van een website. Het grootste nadeel van freelancers is vaak hun beschikbaarheid. Agencies daarentegen hebben over het algemeen genoeg mankracht om een project op te vangen, ook als er een keer iemand ziek is of op vakantie gaat. 

Ervaring van de webbouwer

De ervaring van de webbouwer meet je niet alleen in het aantal jaren dat hij het werk doet, voornamelijk het soort websites dat hij gebouwd heeft is relevant. Zit jij bijvoorbeeld in de bouw en heeft je potentiële webbouwer al meerdere websites voor klanten in de bouw gemaakt, dan is dat over het algemeen een plus. 

In de buurt of uitbesteden aan het buitenland?

Webdevelopment uitbesteden aan een lage loonland lijkt een goed idee maar wees je bewust van de risico’s. Wetgeving is er één, die is in andere landen anders dan in Nederland. Dus waar jij denkt recht te hebben op bepaalde zaken kan je in de praktijk flink de boot ingaan als je zaken met het buitenland doet. Vooral als je zaken doet in lage loonlanden heb je gedegen kennis nodig om een project tot een succes te maken.

Dichterbij huis kan je ook gewoon een website laten maken. Woon je bijvoorbeeld in Zuid-Holland dan kan je om de spreekwoordelijke hoek terecht om een website in Delft te laten maken

Aanverwante diensten inbegrepen of niet?

Aanverwanten diensten zoals hosting, email, onderhoud en updates worden vaak door de webdeveloper geregeld. De een doet het zelf, de ander laat het aan de klant over. Bespreek vooraf dus goed wie wat doet. Aanvullende diensten zoals zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn zeer specialistisch werk. Hoewel deze diensten wel eens door webdevelopers worden aangeboden is het aan te raden om dit door een SEO specialist te laten doen. 

Tot slot: Bij twijfel niet doen

Intuïtie is een belangrijke factor. Niet alleen bij het kiezen van je volgende webbouwer maar in elk zakelijk opzicht. Voelt het niet goed? Doe het dan niet. Een goede zakelijke klik is belangrijk omdat het bouwen van een website meestal niet in één week gedaan is.