UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Stappenplan autosleutels verloren… Wat te doen als je ze kwijt bent?

Wat te doen als je jouw autosleutels verloren bent? Er komt veel op je af: Zijn de sleutels gestolen? Zitten je huissleutels eraan? Is mijn auto er nog of is deze ook weg? Omdat het verliezen van je autosleutels grote gevolgen kan hebben – zowel financieel als praktisch – hebben we een checklist opgesteld. Hierin kan je precies zien welke stappen je moet ondernemen op het moment dat je denkt dat jouw autosleutels weg zijn. 

Artikel overzicht

  1. Blijf kamp
  2. Zijn je sleutels echt kwijt?
  3. Als je sleutels echt kwijt zijn: Zijn ze gestolen of gewoon verloren?
  4. Als je sleutels gestolen zijn
  5. Als je sleutels kwijt zijn maar niet gestolen
  6. Autosleutels laten bijmaken

Blijf kalm

Het meest belangrijke in elke stress situatie is dat je probeert om kalm te blijven. Zorg er voor dat je geen paniek zaait bij jezelf, daar mee is het alleen maar lastiger om de juiste beslissingen te maken en er achter te komen wat je moet doen. 

Zijn je sleutels echt kwijt?

Je zal niet de eerste zijn die een alle stappen van deze checklist doorlopen heeft en er achter af achter komt dat de sleutels gewoon nog thuis liggen. Vaak heb je de sleutels op een andere plek neer gelegd, bijvoorbeeld omdat de postbode met een pakketje aan de deur kwam vlak voordat je de deur uit wil gaan of als je een bekende tegen komt tijdens het winkelen. Zoek op alle plekken die je maar kan bedenken, als ze echt kwijt zijn ga dan verder naar de volgende stap. 

Als je sleutels echt kwijt zijn: Zijn ze gestolen of gewoon verloren?

OK, je sleutels zijn echt kwijt. Maar ben je ze gewoon verloren of heeft iemand je sleutels misschien gestolen? Afhankelijk van je verzekering kan het verplicht zijn om aangifte bij de politie te doen als je autosleutels kwijt zijn. Als je je niet aan de regels van je auto verzekering hebt gehouden kan het zijn dat de verzekering geen kosten vergoed voor het laten bijmaken van je nieuwe set auto sleutels. 

Als je sleutels gestolen zijn

Als je auto sleutels gestolen zijn moet je sowieso aangifte bij de politie doen. Stel je eens voor dat iemand je sleutels steelt, daarna je auto meeneemt en daarmee een bank overval pleegt. De politie zal dan snel bij jouw adres uitkomen omdat de gebruikte auto op jouw naam staat. Zorg dus dat je zo snel mogelijk aangifte van diefstal doet als je sleutels gestolen zijn. Dat scheelt jou veel stress en de politie veel kostbare tijd. 

Als je sleutels kwijt zijn maar niet gestolen

Zoals we eerder al aangaven: Check in elk geval met je verzekering of je aangifte moet doen. Ook als je sleutels niet gestolen zijn kan het voorkomen dat je voor de verzekering alsnog aangifte moet doen van vermissing. 

Autosleutels laten bijmaken

Na het constateren van de vermissing of diefstal van je sleutels, het eventueel doen van aangifte is het tijd om verder te gaan met de volgende stap: een set nieuwe autosleutels laten bijmaken. Het laten bijmaken van autosleutels is goedkoop als je het vergelijkt met het laten vervangen van alle sloten.