UTR Echt
Image default
Business / Business Services

De effectenbeurs door de eeuwen heen

Beleggen heeft een interessante geschiedenis. De eerste vormen ervan bestonden al in de oudheid, al ontstond onze huidige vorm van beleggen pas een tijdje later. In Frankrijk had je in de elfde eeuw de eerste vormen van beleggen in de vorm van agrarische leningen door geldschieters en het handelen in schulden. In de veertiende eeuw kwamen handelaren voor het eerst bij elkaar om te handelen in goederen op een centrale plekken. Deze locaties werden later geïnstitutionaliseerd en vormden de eerste beurzen. Rond dezelfde tijd ontstonden ook de eerste staatsobligaties in Venetië: geldschieters konden geld lenen aan de staat om deze later met rendement terug te krijgen.

Het duurde daarna nog een tijdje voordat de handel van goederen en schuldpapieren zich verder ontwikkelde tot de handel in aandelen zoals we die nu kennen. De eerste aandelen werden uitgegeven in Amsterdam door de VOC: handelaren kregen de mogelijkheid om geld in te leggen voor een handelsreis. Dit bedrag was een percentage van de totale kosten van die reis. Bij terugkomst kregen de aandeelhouders verhoudingsgewijs uitbetaald. Dit leidde tot een lucratieve handel want op handelsreizen werd vaak veel geld verdiend. Toch gebeurde het ook regelmatig dat een boot niet terugkwam, waardoor de aandeelhouders verlies leden. In de daaropvolgende jaren groeide het aantal beurzen verder. Zo ontstond er ook in Londen een levendige aandelenhandel.

De effectenbeurzen zoals vandaag ontstonden aan het begin van de 19e eeuw. In het begin werd er voornamelijk via handgebaren en papiertjes gecommuniceerd en was de beursvloer een grote chaos. Door de komst van computers is dit niet meer het geval: de meeste handel wordt nu via de computer bedreven.

De meest recente ontwikkeling is dat het tegenwoordig ook op mobiel kan: aandelen kopen is erg gemakkelijk en kennis is tegenwoordig geen vereiste meer. Zo kan je op leerbeleggen.com voor meer informatie betreft het beleggen zelf. Beleggen is immers nog nooit zo gemakkelijk geweest als tegenwoordig!

http://leerbeleggen.com/