UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Vormen van scheiden

In Nederland zijn er een aantal vormen van scheiden. Je kunt op verschillende manieren uit elkaar gaan. In het Familierecht heb je de volgende manieren van scheiden na een relatie.

De meest bekende vorm van scheiden is een echtscheiding. Bij een echtscheiding wordt het huwelijk officieel stop gezet. Alle juridische overeenkomsten die jij en je partner hebben gesloten zullen worden verbroken.

Een andere vorm van scheiden wat tot 2009 mogelijk was, was de flitsscheiding. Bij deze vorm van scheiden werd het huwelijk eerst omgezet tot een geregistreerd partnerschap. Daarna kon de overeenkomst worden verbroken. De reden dan mensen dit deden is omdat het een stuk sneller ging dan de formele scheiding. In een wetsvoorstel werd aangenomen dat een huwelijk omzetten naar een geregistreerd partnerschap niet meer mogelijk was.

Een minder bekende vorm van scheiden is een scheiding van tafel en bed. Aan de naam kun je wel bedenken hoe deze scheiding in z’n werk gaat. Je blijft wettelijk nog wel getrouwd, alleen leef je apart van elkaar. Je woont niet meer samen en doet in de meeste gevallen niets meer met elkaar. Als een scheiding te duur is kun je hier voor kiezen. Omdat het niet officieel scheiden betekent dit niet dat er geen procedure is. Een rechter komt er wel bij te pas die scheiding goedkeurd. Dit blijft dus wel zichtbaar in de informatie, zoals bij Arbeidsrecht. Een andere vorm is het ontbinden van een huwelijk. Als je een scheiding van tafle en bed hebt kun je daarna toch nog een echte scheiding aanvragen. Mensen doen dit als ze met iemand anders willen trouwen terwijl ze formeel nog getrouwd zijn, of omdat ze nu wel de middelen hebben om de scheiding te kunnen bekostigen. Er komt dan uiteraard wel weer een advocaat bij kijken en een rechter die het goed moet keuren. Dit soort processen kosten wel wat tijd en geld.

https://www.ebhlegal.nl/