UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Spant en Skeletkeuring

Spant en skeletkeuring Door Bouwkundige keuring Amersfoort:        

 

Spant

Een spant (of volgende de TGB een ‘raamwerk’) is een tweedimensionale staalconstructie die bestaat uit twee schuin geplaatste staalprofielen. Deze profielen – de spantbenen – ondersteunen een dakpakket van een hellend dag. Oorspronkelijk werden spanten in de woningbouw uitsluitend van hout gemaakt, maar tegenwoordig wordt steeds vaker voor staal gekozen volgensbouwkundige keuring Amersfoort.

 

Praktijk

 De bouwpraktijk ziet een spant echter als een soort portaal. In vergelijking met houten spanten zijn stalen spanten slanker en minder complex vanwege de eenvoudige verbindingen met bouten of lassen. Het dakpakket  op stalen spanten komt overeen met het pakket op houten spanten: gordingen op of in de profielen en dakbeschot met isolatie of een sandwichpaneel met daarop de gewenste dakbedekking (dakpannen, zink, leien, golfplaten of bitumen).

 

Skelet

Een skelet (of volgens TGB een ‘raamwerk’ al of niet geschoord) is een driedimensionale constructie van balken en kolommen, die een ruimtelijke structuur vormen. Wanden en gevels hebben geen dragende functie; ze zijn ‘slechts’ invulling van het skelet. Daardoor ontstaat een grote mate van flexibiliteit (vrije indeelbaarheid en aanpasbaarheid). De kolommen en liggers van een staalskelet – beide uitgevoerd als walsprofiel – zijn eenvoudig te dimensioneren voor hun constructieve functie. Voor het opnemen van horizontale belastingen moet de constructeur maatregelen namen: – stabiliteitsverbanden (meestal gemaakt van stalen strips) in gevel- en dakvlakken; – zorgen voor schijftwerking uit vloeren of wandn; of – momentvaste verbindingen tussen kolommen en liggers. Het staalskelet vormt in feite de ‘kapstok’ voor de vloeren, gevels, daken en verdere afbouw. Deze bouwdelen kunnen van vrijwel elk materiaal zijn gemaakt. Kolommen en liggers zijn op verschillende manieren brandwerend te maken. Bijvoorbeeld door ‘inpakken’ (zoals omtimmeren met brandwerende plaatmateriaal of omstorten met beton) of ‘vullen’ (met beton of met water). Een staalskelet is niet alleen geschikt voor fraltgebouwen, rijtjeswoningen en vrijstaande woningen, maar ook voor optopprojecten.

 

Gerelateerde artikelen

Welke bloemen laat je in het voorjaar bezorgen?

Kies bewust de juiste e-sigaret

Kiezen voor een warmtepompboiler