UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Pak de vergrijzing aan!

De vergrijzing in ons land is hoog, er is zelfs sprake van een dubbele vergrijzing. Dat houdt in dat het aantal 80-plussers binnen het aantal 60-plussers toeneemt en dat er dus in het vergrijsde deel van de bevolking nog meer vergrijzing op treedt. Er zijn vele verschillende oorzaken te noemen waarom de vergrijzing zo hoog is in Nederland. Bijna iedere sector heeft er last van, de jonge mensen die op de arbeidsmarkt willen komen ook, maar ook de behuizing.

Allereerst waarom er zo veel vergrijzing is ontstaat en aan het ontstaan is. Voorheen was het heel normaal om een groot gezin te hebben met zo’n 8-12 kinderen per gezin. Dat is aardig veel in vergelijking wat nu het gemiddelde aan kinderen per huishouden is. In het begin van de 20ste eeuw zijn dus veel kinderen geboren die nu allemaal al een stuk ouder zijn geworden en nu een deel vormen van het vergrijsde deel van de samenleving. Daarnaast kan je ook zeggen dat de zorg in deze tijd een stuk beter is geworden. Niemand wil overlijden dus doet iedereen er wat aan om je zo lang mogelijk in leven te houden. Daarnaast zijn de leefomstandigheden in Nederland ook nog eens perfect om zo oud mogelijk te worden.

Wat ook mee werkt is dat je in Nederland tot een relatief hoge leeftijd nog verplicht bent om te werken, momenteel is dat tot het 67ste levens jaar, maar dit kan in de komende jaren weer omhooggaan. Doordat de senior mensen langer actief zijn heeft dit ook een bijdrage aan hoelang het lichaam fit blijft.

Doordat veel bedrijven ouderen werknemers hebben moeten zij na denken over de gevolgen die de vergrijzing met zich mee kan brengen. Op den duur zullen er veel oudere werknemers de organisatie verlaten en hoe ga je die klap opvangen. De oudere werknemers hebben veel ervaring, expertise en knowhow. Je kan niet de jongere generatie in een keer in het bedrijf laten stromen zonder enige kennis over te dragen, en het is van belang dat daar nu al naar gekeken wort. Het is dus handig om een arbo dienst in te schakelen om te kijken hoe je je oudere werknemers zo lang mogelijk vitaal en duurzaam inzetbaar te houden zodat deze overgang soepel verloopt. Voor een goede arbodienst en tips en vragen zou je eens kunnen kijken op loopbaannederland.

http://www.loopbaannederland.nl