UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Kiezen voor een warmtepompboiler

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepompboiler voor in hun woning. De werking van een warmtepompboiler is vrij makkelijk uit te leggen. Een warmtepompboiler zorgt dat water opgewarmd wordt door gebruik van warme lucht. Deze warmte wordt uit de lucht van een huis onttrokken. Ben je aan het overwegen om een warmtepompboiler aan te schaffen voor je woning? Lees dan dit artikel zodat je gelijk meer weet over de voordelen van een warmtepompboiler.

 

Minder stroomverbruik

De warmtepompboiler wordt steeds populairder. De reden is eigenlijk heel logisch. Een warmtepompboiler verbruikt tot drie keer minder dan een elektrische boiler. Dit komt omdat een het opwarmen van water voor bijvoorbeeld de badkamer veel energie kost. Een elektrische boiler heeft 1 kWh aan elektriciteit nodig om te zorgen voor 1kWh aan warmte terwijl een warmtepompboiler met dezelfde hoeveelheid elektriciteit kan zorgen voor ruim 3 kWh aan warmte. Hierdoor zal je energiefactuur elk jaar lager zijn.

 

Voordelen van een warmtepompboiler

Naast bovenstaand voordeel van minder energieverbruik zijn er nog een aantal voordelen verbonden aan een warmtepompboiler. De opwarming van het tapwater gebeurt via een milieuvriendelijke wijze en een warmtepompboiler is eenvoudig en probleemluis aan te sluiten op zonnepanelen. De voordelen maken duidelijk dat een warmtepompboiler niet alleen goed is voor duurzaamheid maar ook op financieel vlak een meerwaarde heeft door het lagere energieverbruik.

 

Rendement van een warmtepompboiler

Voor het rendement van een warmtepompboiler zijn twee factoren bepalend. De eerste factor is de temperatuur van de lucht die wordt aangezogen. Hoe hoger deze temperatuur is, hoe minder de boiler zal moeten werken en dus zal zorgen voor een hoger rendement. Ook de temperatuur die het water moet worden is belangrijk. Hoe hoger de temperatuur moet zijn, hoe harder de warmtepompboiler zal moeten werken. Dit zal het rendement dus aanpassen. Het gemiddelde rendement van een warmtepompboiler is dat de warmtepomp een deel energie verbruikt en 3 delen warme lucht. Dit zorgt voor een stroombesparing van ongeveer 75% in vergelijking met een elektrische boiler.