UTR Echt
Image default
Business / Business Services

In cassatie gaan bij de Hoge Raad

In cassatie gaan bij de Hoge Raad

Cassatie is een begrip uit het Nederlands recht. Wanneer u in cassatie gaat bent u eerder veroordeeld door een lagere rechter en stapt u naar de Hoge Raad. Echter is in cassatie gaan anders dan in hoger beroep gaan. ‘In cassatie gaan’ betekent dat men beroep aantekent bij het hoogst rechtsprekende orgaan van het land tegen een uitspraak van een lagere rechter. Dit hoogst rechtsprekende orgaan houdt dan enkel rekening met de wijze waarop de lagere rechter de wet heeft toegepast. In Nederland, de Hoge Raad, treedt dus niet in beoordeling van de feiten zelf. Dit is het grote verschil met in hoger beroep gaan. Omdat de procedure van cassaties een lastig proces is, is het ten zeerste aangeraden een cassatieadvocaat in dienst te nemen.

De procedure: in cassatie gaan

Allereerst moet u begrijpen waarom het ten zeerste aangeraden is om een cassatieadvocaat in dienst te nemen. De Hoge Raad is uitermate streng in de beoordeling en in het naleven van de regels van de procedure, één fout kan u de kans op een succesvolle cassatie kosten. Wanneer u een cassatieadvocaat in dienst neemt, weet u vrijwel zeker dat de procedure goed verloopt.

De procedure begint bij u zelf, u dient namelijk binnen twee weken na veroordeling de procedure te starten. Dit is natuurlijk het beste om in overleg te doen met een cassatieadvocaat. Vervolgens stuurt het Gerechtshof de stukken van uw zaak op naar de Hoge Raad. Dit duurt doorgaans circa vier maanden, en u ontvangt wanneer de stukken zijn aangekomen op de strafgriffie een schriftelijke mededeling daarvan: de aanzegging. Nu begint het lastige deel van de cassatie. Een in Nederland ingeschreven advocaat moet namelijk binnen zestig dagen na de schriftelijke mededeling een cassatieschriftuur indienen. Dit staat vol met de middelen die u gebruikt om uw gelijk te halen. Hier zitten een zeer strenge beoordeling aan. Vervolgens krijgt u een uitnodiging van de hoorzitting, echter hoeft u hier niet bij te zijn.

Cassatie in strafzaken is een bijzonder proces, het gebeurt niet vaak en wordt niet vaak gewonnen. Zorg voor een cassatieadvocaat zodat u de juiste hulp krijgt bij uw laatste juridische redmiddel.

http://www.cassatie-advocaat.nl