UTR Echt
Image default
Business / Business Services

ICP aangifte

Heeft u gekozen om handel te drijven met bedrijven in andere landen binnen de EU? Dan moet u ook uw BTW daarop aanpassen. Dit is namelijk bestemd voor de Nederlandse fiscus. Er komt echter ook nog wat anders om de hoek kijken. Dit heeft ook met de fiscus te maken. Maar in dit geval gaat het om de fiscus in het land van de EU waar jou afnemer gevestigd is. Volgens de wet dient de fiscus in het andere land ook kennis te hebben van het reilen en zeilen, wat u als ondernemer aan de andere ondernemer allemaal levert. Dit doet u met een speciaal document, naast de aangifte toegevoegde waarde.

Heb je als ondernemer voor de omzetbelasting te maken met intracommunautaire leveringen en/of diensten? Dan dient u de BTW te berekenen en dan als totaal bedrag op te geven bij vraag 3b in de BTW aangifte. Maar dat is niet alles. U moet van de belastingdienst al uw intracommunautaire leveringen en/of diensten pers aangifte tijdvlak, per afnemer te specificeren. Dit kunt u op een formulier doen die daar speciaal voor bestemd is. De reden dat er een ICP-opgaaf moet worden opgesteld, is om de fiscus in het andere EU-land waar u goederen leverden of verrichte diensten hebt gedaan ook op de hoogte te stellen. Het Central Liaison Office in Almelo is er hier in Nederland verantwoordelijk voor die afdeling. Het gaat hier dan om de door Nederlandse leveranciers gedane intracommunautaire leveringen en/of diensten. De berkenede BTW gegevens worden dan vergeleken met de gegevens wat de afnemer in eigen land aan intracommunautair verwervingen en afgenomen diensten heeft opgegeven. Als die gegevens dan niet overeenkomen, kan de belastingdienst van dat andere land, de fiscus in Nederland verzoeken om een onderzoek te stellen naar het reilen en zeilen van de desbetreffende ondernemer in Nederland.

Als je goederen of diensten levert aan een BTW plichtige afnemer in een andere EU land, lever je een intracommunautaire prestatie. Ja het blijft een mondvol en een berg aan administratieve verplichtingen erbij. Misschien denk je dat dit niet voor jou van toepassing is omdat je alleen maar zaken doet met Nederlandse ondernemers. Maar als je al één keer gebruik maakt van Google Adsense, heb je al een niet-uitgezonderde dienst geleverd aan een BTW plichtige afnemer in een ander EU-land. Je hebt weliswaar zelf geen factuur voor deze omzet gestuurd, maar er verandert niets aan het feit dat je wel degelijk een intracommunautaire prestatie hebt geleverd.

Het is een gigantische klus om alle administratieve verplichtingen te voldoen. Gelukkig kun je, als je gebruik maakt van een boekhoudprogramma dat de mogelijkheid bied en als je zelf voor de invoer van in ieder geval je verkoop- en inkoopfacturen zorgt, nagenoeg alle verplichtingen via het programma regelen. Als je regelmatig zaken gaat doen in het buitenland, dan kun je het beste je boekhoudprogramma daar op instellen. Dat scheelt je veel tijd en kosten, waar je betere dingen mee kunt doen. Het enige wat je dan zelf nog moet doen, is in de gaten houden of je een opgaaf ICP moet doen.

http://www.offective.nl/

Gerelateerde artikelen

Retentietanks voor regenwaterinfiltratie

Wat is een WMO consulent?

Oogschaduw palette review