UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Bijzondere karper gespot

Op zoek naar nieuwe visgronden wordt geregeld een fietstrip ingezet in de polder van het Groene Hart. Hier bevinden zich tal van poldersystemen die links en rechts een leuk visbestand kennen. Het ene poldersysteem is misschien helemaal niet interessant met heel ondiep water, vol waterplanten en enkele voorntjes, terwijl het volgende peilvak juist troebel ziet van de karper. Eigenlijk zijn deze sloten er veel natuurlijker uit met insecten, visleven en eenden, dan de kale sloten. Toch blijft het verwonderlijk dat de waterschappen in dit land maar helder water willen creëren. “Omdat het er schoon uitziet”. Echter is het er schoon uitzien zeker geen garantie dat het ook echt schoon is. Door het ontbreken van een gezond ecosysteem is het maar de vraag het eigenlijk doel echt behaald wordt. 

In een van deze tochten komt er plots een behoorlijke stuw in het zicht. Met een overstort van meer dan een meter klettert het water hier hard neer in een betonnen sleuf en spoelt verder op een kleine plasje. Snel de fiets in het gras en eens bekijken of er vis te spotten is. Het water is hier enigszins troebel, wat te verwachten is door het watergeweld van de stuw. Na 5 minuten sluipen rond het water worden de eerste grijze schimmen in het water gezien. Nog 5 minuten later lijkt er wel een spook-karper voorbij te komen. Met exact dezelfde vorm en zwemdiepte, maar dan wit! Er zwemt hier gewoon een koi-karper. Dit betekend een nieuwe missie om juist deze vis te vangen.’

De volgende dag ben ik al terug met een kleine gekochte tacklebox van de online hengelsport winkel. Eerst een ronde maken om te zien of we de koi weer kunnen spotten. Helaas niets. Dan nog maar een ronde. Bij het laatste stukje water zie ik geen karper, maar blijkt wel het kleine lelieveld meer dan natuurlijk te bewegen. Toch voorzichtig maar een paar korrels mais te water om te zien of we wat vis kunnen lokken. Zonder schroom komt er een kleine koi onder het grootste lelieblad gezwommen en keert zijn kop naar de bodem. De gestrooide korrels zijn snel gevonden, wat blijkt uit de bellenplakkaten die naar boven komen. Met trillende handen worde snel 3 korrels op de hak gezet en ingeworpen. Binnen een paar seconden komt de dobber al in beweging en snel sla ik aan. En ja hoor, binnen enkele minuten komt er een mooie witte koi boven water. Dat de target zo snel gevangen zou worden had ik niet kunnen voorspellen.

 

https://www.sportvisgigant.nl/