UTR Echt
Image default
Woningen

Waarom asbest verwijderen zo belangrijk is

Waarschijnlijk heb je het wel eens gehoord: asbest is slecht voor je gezondheid. Maar waarom is dit dit zo gevaarlijk? En waarom is hier zoveel gebruik van gemaakt? Om hier antwoord op te geven is het belangrijk om stil te staan wat asbest is. In deze blog vertellen we je wat asbest en waarom asbest verwijderen van essentieel belang is. Lees snel onze blog!

 

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit kleine vezels die je niet met het blote oog kunt zien. Het werd veel gebruikt in woningen die voor 1994 zijn gebouwd. Dit komt omdat asbest goed isoleert en brandwerend is. Echter, dit materiaal heeft ook nadelen. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan asbestvezels kan dit leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, zoals longkanker of buikvlieskanker. 

 

Waar zit asbest in verwerkt?

Dit materiaal is verwerkt in ondere andere golfplaten, schoorstenen, vensterbanken, afvoerbuizen, daken en nog veel meer. Zo lang het materiaal vast zit, kan het geen kwaad en kan je het laten zitten. Op dit moment is het nog niet verplicht om asbest te verwijderen. Let op: vanaf 2024 zijn daken waar asbest in is verwerkt, verboden. Dit zijn voornamelijk daken die vervaardigd zijn uit golfplaten. 

 

Zelf asbest verwijderen

Vanwege de gezondheidsrisico’s raden wij het niet aan om asbest zelf te verwijderen. Mocht je dit wel willen doen, dan is het van uiterst belang dat jij je goed beschermt tegen de asbestvezels. Dit kan door beschermende kleding en mondkapjes te dragen, zodat je geen vezels kunt inademen. 

Huur je een woning waar asbest in is verwerkt? Dan hoef je dit gelukkig niet zelf te doen. De verhuurder is verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbest. Dit is echter niet verplicht. 

Is er asbest in je woning verwerkt en beschik je niet over beschermende kleding? Huur dan een professioneel bedrijf is zoals Jongdijk Asbest. Zij zijn gespecialiseerd in asbestsanering en zorgen voor een professionele aanpak waardoor je woning snel vrij van asbest is.