UTR Echt
Image default
Zorg

Waarom vitamine B zo’n belangrijk supplement is

Het vitamine B-complex bestaat uit acht in water oplosbare vitamines die essentiële en nauw verwante rollen vervullen in de cellulaire werking van het lichaam. De enige andere in water oplosbare vitamine is vitamine C; alle andere zijn in vet oplosbaar. Vitamine B is ook een heel belangrijke vitamine. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van B vitamines voor je lichaam.

Welke vitamine B soorten zijn er?

De vitaminen die het B-complex vormen zijn: 

  • Thiamine (vitamine B1)
  • Riboflavine (vitamine B2)
  • Niacine (vitamine B3)
  • Pantotheenzuur (vitamine B5)
  • Pyridoxine (vitamine B6)
  • Biotine
  • Foliumzuur
  • Cobalaminen (vitamine B12)

De meeste B-vitaminen komen in allerlei voedingsmiddelen voor, omdat ze zo belangrijk zijn voor de cellulaire functie. Sommige, zoals vitamine B12, komen vooral voor in vlees en andere dierlijke voedingsbronnen.

Voordelen van vitamine B

De vitamine B vitaminen helpen enzymen in ons lichaam hun werk te doen en zijn belangrijk voor een groot aantal cellulaire functies, zoals het afbreken van koolhydraten en het transport van voedingsstoffen door het lichaam.

Daarnaast kan B complex gezondheidsvoordelen bieden zoals:

Gezonde hersenfunctie

De B-vitaminen spelen een onderling samenhangende rol bij het goed draaiende houden van onze hersenen. Voldoende hoeveelheden B-vitaminen in het lichaam zijn essentieel voor een optimaal fysiologisch en neurologisch functioneren.

Uit sommige gegevens blijkt dat met name vitamine B6 een rol kan spelen bij het voorkomen van de neurologische aandoening Parkinson.

Preventie van kanker

B-vitaminen kunnen een rol spelen bij het voorkomen van het ontstaan van verschillende soorten kanker. Sommige onderzoeken tonen aan dat het hebben van de juiste hoeveelheid B-vitaminen in je lichaam kan helpen om de ontwikkeling van kankergroei tegen te gaan.

Vitamine B is in verband gebracht met een lager risico op met name de huidkanker melanoom.

Stress en chronische vermoeidheid

Als je op zoek bent naar manieren om stress te bestrijden, kan suppletie met vitamine B-complex helpen. Uit onderzoek blijkt dat de B-vitaminen de stemming aanzienlijk kunnen bevorderen en de fysiologische reactie op stress kunnen verminderen.

Voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) kan vitamine B-complex helpen de ernst van de symptomen te verminderen als onderdeel van een voedingsaanpak van de behandeling.

Waar te veel vitamine B niet goed voor is

Hoewel B-complex veel gezondheidsvoordelen biedt en essentieel is voor de algehele werking van het lichaam, brengt aanvulling met B-vitaminen enig risico met zich mee, vooral bij hoge doseringen.

Omdat B-vitaminen in water oplosbaar zijn, is het moeilijk om er een overdosis van te nemen, omdat je lichaam het teveel wegspoelt. Het is echter mogelijk om negatieve effecten te ondervinden van een teveel aan vitamines.

Longkanker

Hoewel is aangetoond dat het B-complex veel kankers helpt voorkomen, zijn er aanwijzingen dat het bij mannen die roken de kans op longkanker kan vergroten. Onderzoekers denken dat de B-vitaminen kleine en eerder onopgemerkte tumoren sneller kunnen laten groeien.

Perifere neuropathie

B complex bevat vitamine B6, en een overdosis van deze vitamine (200 mg of meer per dag) kan leiden tot verlies van gevoel in armen en benen. Dit is meestal tijdelijk en gaat weg zodra je stopt met de vitamine, maar in sommige gevallen kan het effect blijvend zijn.

Leverschade

B complex bevat ook niacine (vitamine B3). In hoge doses kan niacine het blozen van de huid veroorzaken. Als je langdurig hoge doses neemt, kan niacine schade aan de lever veroorzaken.

Hoeveelheden en dosering vitamine B

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B complex vitaminen varieert per leeftijd, geslacht en aandoening. Controleer de supplementen met je arts om er zeker van te zijn dat de doseringen erin voor jou geschikt zijn.  Je kunt een vitamine B-complex ook vinden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder graanproducten, vlees, gevogelte, eieren, vis, melk, peulvruchten en verse groenten.

Wil je meer lezen? Op kanker.be staat meer interessante informatie over vitamine B6 en vitamine B12.