UTR Echt
Image default
Tuin en buitenleven

Zelf een kampvuur bouwen

Leuk op een frisse zomeravond, gewoon voor de sfeer of om het echt even warm te krijgen. Een kampvuur is geschikt voor allerlei verschillende gelegenheden. In dat geval is het wel fijn als je weet hoe je er eentje moet maken, of beter gezegd, een veilig kampvuur maken dat ook echt goed werkt. Een kampvuur is vrij simpel om te maken zolang je goed hout hebt, zoals het hout van haardhout Putten. Het is de bedoeling dat het hout lang blijft branden en goed warmte afgeeft, niet alleen voor sfeerverlichting. Hier zijn een paar basis tips over hoe je een goed kampvuur kunt bouwen.

Het juiste hout

Voor het beste kampvuur kun je het beste een taai en sterk hout kiezen, een hardhout. Een voorbeeld is essen haardhout kopen. Dit zorgt ervoor dat het hout goed warmte afgeeft. Essenhout is een van de beste houtsoorten om mee te stoken. Het spat bijna niet en is goed buigzaam waardoor het niet snel zal breken. Hardhout blijft ook langer branden en bovendien heeft essenhout een mooi vlammenspel dat een fijne sfeerverlichting geeft, een trage en rustige vlam. Hout voor het kampvuur moet droog zijn, anders brand het niet goed. Neem dan bijvoorbeeld ovengedroogd hout van een goede kwaliteit, je zult zien dat dit veel beter brandt. Om het vuur te starten worden aanmaakhoutjes gebruikt, dit zijn kleinere stukjes hout speciaal voor het beginnen van het vuur om het te stoken.

Veilige omgeving

Vuur is onvoorspelbaar, let dan ook altijd goed op en bereid je goed voor. Zelfs al heb je veel ervaring met het maken van kampvuren, of je hebt helemaal geen ervaring hiermee. Zorg dat je altijd toegang hebt tot water of zelf iets bij hebt waarmee je het vuur uit kan maken. Je wilt niet dat het uit de hand loopt, zeker niet op de verkeerde plek. Maak het kampvuur ook vooral niet op een onveilige plek. Een droog bos is niet de beste plek om met vuur te spelen. Ook als je de locatie van het vuur gaat verlaten, zorg dan eerst dat het vuur goed uit is voordat je vertrekt. 

Tipi of blokhut 

Als laatste kun je het kampvuur met verschillende methodes opbouwen. De meest gebruikte vormen zijn de tipi en de blokhut, de eerste nog meer gebruikt dan de tweede. Bij de tipi bouw je een soort indianentent met de houtstukken. Ze vormen bijna een cirkel om de aanmaakhoutjes met de punten in het midden omhoog stekend. Deze methode is het meest geschikt voor grote of hoge kampvuren. De blokhut methode is het meest geschikt voor kleinere kampvuren. Je stapelt stukken hout op elkaar in de vorm van een vierkante blokhut. Ook hier liggen de aanmaakhoutjes in het midden.