UTR Echt
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe wordt bijenwas gemaakt en wat kunt u er eigenlijk mee?

Erg multifunctioneel, bijenwas is te gebruiken voor veel verschillende doeleinden en dus is bijenwas razend populair. Bijenwas is een natuurlijk product en wordt uiteraard op een bijzondere manier gemaakt. Hoe verloopt dit proces? En wat kunt u uiteindelijk met de bijenwas? Het antwoord op deze vragen zullen worden gegeven in dit artikel.

Wat is bijenwas eigenlijk?

Bijenwas is een vettige stof die wordt gemaakt door, u raadt het al, bijen. Deze stof wordt gebruikt bij het maken van de ‘cellen’ waarin de bijen honing en stuifmeel opslaan, ook broeden de bijen in deze cellen. De bijenwas heeft een smeltpunt van tussen de 62 en 65 graden Celsius, dit maakt de stof ideaal voor cosmetische doeleinden.

Hoe wordt bijenwas gemaakt?

Zoals eerder benoemd, wordt bijenwas dus gemaakt door bijen. De bijen die deze was maken eten enorm veel honing. De voedingsstoffen van honing hebben ze nodig om hun lichaamstemperatuur omhoog te krijgen en er dus voor te zorgen dat de bijenwas vloeibaar wordt. Bij het verhogen van de lichaamstemperatuur gebruiken de bijen uiteraard enorm veel energie en dus hebben ze voedingsstoffen van de honing hard nodig. Uiteindelijk verlaat de was de bij in vloeibare vorm via klieren aan de onderkant van de bij. Deze substantie wordt langzaam aan de harde substantie die ook wordt verkocht bij shops als Lekkerhoning. Met de pootjes maken de bijen de cellen waarin honing en stuifmeel kan worden opgeslagen.

Imker

Alleskunner

Bijenwas is voor veel verschillende doeleinden bruikbaar. 1 van de meest populaire mogelijkheden is bijvoorbeeld het maken van kaarsen. Het maken van kaarsen is simpel en gemakkelijk, u laat de bijenwas smelten, giet deze in een vorm in combinatie met een lont en laat de bijenwas weer uitharden. Ook wordt bijenwas gebruikt voor het onderhoud van bijvoorbeeld meubels, zo kunt u uw meubels smeren, neem afscheid van uw krakende deurtjes of laatjes. Ook kunt u de meubels schoonmaken, dit doet u met een combinatie van olijfolie en bijenwas. Smeer uw meubels in met dit goedje en verwijder hierna de wasresten, uw meubels zullen eruitzien als nieuw. Niet alleen voor het onderhoud van uw meubels kunt u gebruik maken van bijenwas, ook voor het onderhouden van uw schoenen biedt bijenwas uitkomst. U smeert de schoenen in met pure bijenwas en verwijdert de wasresten, u laat de bijenwas intrekken en uw schoenen trotseren elke regenbui.

Bijenwas biedt dus uitkomst voor veel verschillende doeleinden, het is altijd handig om wat blokken bijenwas in huis te hebben. Wie weet waar u ze allemaal voor nodig zult hebben. De bijenwas is voordelig verkrijgbaar via Lekkerhoning. Zij bieden goede kwaliteit en een scherpe prijs aan. Deze alleskunner is zeker het kopen waard.