UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Voegen van tegels

Een voeg is de overgang tussen twee materialen die van hetzelfde gemaakt zijn. Denk aan bakstenen, planken en tegels die naast elkaar worden gelegd met een voeg er tussen. Je hebt verschillende soorten voegen. Zo heb je bij metselen ook verschillende voegen. Je hebt stootvoegen, verticale en horizontale voegen en lintvoegen. Het is een materiaal wat na wat tijd drogen hard wordt en zodat de stenen niet van elkaar gehaald kunnen worden. Bij stenen is dit vaak cement voeg. Bij oude gebouwen zijn het juist kalkvoegen. Kalkvoegen worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.

Bij tegels op de vloer of wand worden meestal andere soorten voegen gebruikt wat een dichtende werking heeft. Vooral in badkamers waar het vochtig kan worden wil je niet dat er vocht tussen de tegels komt. Bij bestrating heb je ook weer andere vulling van de voegen. Vaak is dit zand. Als stenen goed naast elkaar liggen met zand er tussen zal het niet snel heen en weer kunnen bewegen. Vanwege ventilatie zie je ook wel eens open voegen. Dit zijn voegen die niet gevuld zijn met mortel, cement of ander materiaal wat kan plakken en uitdrogen. Naast dat het voor ventilatie is, wordt het ook wel eens open gelaten vanwege de sier.

Hoe moet je eigenlijk badkamer voegen? En hoe moet je de tegels schoonmaken als ze er al een tijdje zitten en gaan verkleuren? De ondergrond moet vrij zijn van onregelmatigheden. Kijk ook welk materiaal je gebruikt voor het voegen. Je wilt dat de kleuren van de tegels passen bij de kleur van de voegen. Als je witte tegels hebt wil je namelijk geen zwarte kleur voegen hebben. Zorg dat je alle materialen hebt en de benodigde gereedschap zoals een voegspaan. Veeg het voegmateriaal met de spaan op de plekken waar het nodig is. Zorg dat je niets vergeet aan het einde van het klussen en check het goed na.

https://www.voegxpert.nl/

Gerelateerde artikelen

Verlies nooit meer belangrijke documenten met Share Point Backup

Is uw innovatie ooit beloond?

Woonwinkel Utrecht voor uw huis