UTR Echt
Image default
Business / Business Services

Escape rooms, een stukje geschiedenis

De escape room is aan een opmars bezig. Vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes of vriendenuitjes worden masaal in escape rooms gehouden. Overal op social media zie je foto’s van ontsnapte groepen. En er is zelfs een tv programma waarin bekende Nederlanders strijden in escape rooms. Je kunt dus wel zeggen dat de escape room heel erg populair is. Maar wat is precies een escape game en waar komt deze enerverende activiteit vandaan?

Geschiedenis van de escape room

Bij een escape room worden de deelnemers opgesloten in een ruimte. Door aanwijzingen te koppelen aan puzzels moet de speler een uitweg zien te vinden. Hiervoor heb je meestal een uur de tijd voor.

Dit interactieve escape spel is ontstaan in Japan in het jaar 2007. Daar heeft een bedrijf de tot dan toe populaire point-and-click computerspelletjes omgetoverd tot een real-life-action activiteit. Net zoals zijn virtuele equivalent moet de speler aanwijzingen opvolgen en puzzels oplossen. Maar dit keer is de speler opgesloten in een echte ruimte. De speler heeft als het ware het gevoel dat hij in de game zit.

Escape rooms in Boedapest

Deze eerste escape room was een doorslaand succes. De activiteit werd zo populair dat het zich in no time uitbreidde naar andere delen van de wereld. In 2011 bereikte de escape room virus Hongarije. Daar werd de eerste escape room in boedapest gebouwd (para park). Hierna volgden er nog velen. Ondertussen is Boedapest uitgegroeid tot de escape room hoofdstad van de wereld.

Escape rooms in Nederland

In 2013 heeft de virus ook Nederland te pakken. De eerste escape room van Nederland werd geopend in Bunschoten. Het spelconcept sloeg bij ons ook ontzettend aan. De escape room is inmidels zo ingeburgerd dat het woordje “escaperoom” zelfs in het woordenboek is opgenomen. Ook al heeft Nederland al meer dan 400 escape rooms. Maar het einde is nog lang niet in zicht. Tot op de dag van vandaag komen er elke maand nieuwe escape rooms bij. In bijna elke grote stad vind je wel een paar escape rooms. In Amsterdam heb je Sherlocked, in Utrecht Mysterium en in Nijmegen zit Xcape Logix Escape Room. Dit geeft aan hoe populair deze activiteit is.