UTR Echt
Image default
Kinderen

Waarom een goede kinderrugzak belangrijk is voor het postuur van een kind

Veel dingen kunnen leiden tot rugpijn – zoals veel sporten of bewegen, een slechte houding tijdens het zitten en lange periodes van inactiviteit. Maar sommige kinderen hebben rugpijn omdat ze de hele dag met boeken, schoolbenodigdheden en persoonlijke spullen in hun kastje zitten te sjouwen.

Artsen en fysiotherapeuten raden aan dat kinderen niet meer dan 10% tot 15% van hun lichaamsgewicht in hun rugzak dragen. Maar velen dragen veel meer dan dat. Wanneer een zware rugzak verkeerd op de schouders wordt geplaatst, kan de kracht van het gewicht een kind naar achteren trekken. Ter compensatie kan het kind bij de heupen naar voren buigen of de rug buigen. Hierdoor kan de wervelkolom onnatuurlijk samenpersen, wat leidt tot schouder-, nek- en rugpijn.

Kinderen die hun rugzak slechts over één schouder dragen – zoals velen dat doen, omdat ze denken dat het er beter uitziet of gewoon makkelijker aanvoelt – kunnen uiteindelijk naar één kant gaan leunen om het extra gewicht te compenseren. Ze kunnen onder- en bovenrugpijn krijgen en hun schouders en nek overbelasten.

Onjuist gebruik van de rugzak kan ook leiden tot een slechte houding. Meisjes en jongere kinderen kunnen vooral risico’s lopen op rugzakverwondingen omdat ze kleiner zijn en zwaardere lasten kunnen dragen in verhouding tot hun lichaamsgewicht.

Ook een kinderrugzak met strakke, smalle banden die in de schouders graven, kan de bloedsomloop en de zenuwen verstoren. Dit soort banden kan leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in de armen en handen.

En volumineuze of zware rugzakken veroorzaken niet alleen rugklachten. Andere veiligheidskwesties om te overwegen:

  • Kinderen die grote rugzakken dragen zijn zich vaak niet bewust van hoeveel ruimte de rugzakken in beslag nemen en kunnen anderen met hun rugzakken raken als ze zich omdraaien of door nauwe ruimtes bewegen, zoals de gangpaden van een schoolbus.
  • Leerlingen kunnen gewond raken als ze over grote rugzakken struikelen of als er een rugzak op hen valt.
    Het dragen van een zware rugzak verandert de manier waarop kinderen lopen en brengt hen in gevaar om te vallen, vooral op trappen of andere plaatsen waar een rugzak een leerling uit balans brengt.