UTR Echt
Image default
Kinderen

Je kinderen bewust opvoeden, hoe doe je dat?

De eerste jaren van jouw kind zijn erg belangrijk. De bewustheid van de noodzaak om bewust op te voeden is de laatste jaren gelukkig gegroeid. Toch kan het alsnog een uitdaging zijn; wat geef je je kind te eten en te drinken? Waar en met wie laat je ze spelen? Hoe stuur je aan op een goede toekomst? In deze blog geven we een aantal tips waaraan je zou kunnen denken wanneer je wilt bijdragen aan een bewuste opvoeding.

Voeding

Voeding is natuurlijk de basis van een gezond leven. Wanneer je kinderen van jongs af aan leert wat de verschillen zijn, hebben ze hier baat bij in de toekomst. Natuurlijk zijn de meeste kinderen gek op zoetigheden en chips. Wanneer je uitlegt hoe ze een goede balans moeten vinden tussen gezond en ongezond en wat de voordelen daarvan zijn, zal het kind dit eerder accepteren. Het is immers voor geen kind fijn om overgewicht te hebben en ook zal het graag gezond willen blijven.

Sociale contacten

Wanneer het gaat om sociale contacten is het belangrijk dat je ze uitlegt welke kinderen goed of minder goed voor ze zijn er waarom. Belangrijk hierbij is om niemand neer te halen. Wanneer je je kind uitlegt dat het niet goed is om met het kind uit de buurt om te gaan die altijd kattenkwaad uithaalt omdat het niet goed is voor jouw kind zijn gevoel, dan zal het kind dit eerder aanvaarden dan wanneer het alleen uit belang is vanuit jou als ouder. Een ander kind als ‘slecht’ beschouwen is in ieder geval nooit een goede optie. Vertel het liever wat het wel nodig heeft.

Toekomst

Wanneer het gaat om de toekomst is het belangrijk om je kind vroegtijdig te leren welke keuzes je in het leven zult moeten maken en wat dat oplevert. Wanneer je kind zijn of haar best doet op school, zal dit uiteindelijk zorgen voor meer financiële zekerheid. Ook is het goed om kinderen vast vroeg in hun leven te laten snuffelen aan verschillende beroepsgroepen. Je kunt ze bijvoorbeeld betrekken bij het schilderen in huis of het egaliseren tegelvloer. Ook kun je ze eens laten meekijken met de administratie. Het is daarbij belangrijk om vooral niet te oordelen over wat het kind het meeste aanspreekt. Geluk van je kind staat immers voorop.