UTR Echt
Image default
Energie

Het leven van een elektricien

Elektriciens hebben niet de meest glamoureuze banen. Ze hebben echter wel uiterst belangrijk werk. Alle elektriciens hebben dezelfde taakomschrijving. Ze zijn verantwoordelijk voor het onderhouden en installeren van elektrische systemen. De taken van een elektricien kunnen echter variëren. De meeste elektriciens werken standaard van 9 tot 5. Er zijn echter veel elektriciens die ’s avonds en in het weekend werken. Bij Elektricien Utrecht zijn er ook elektriciens die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Een elektricien begint zijn dag meestal in het gebouw van het bedrijf waarvoor hij werkt. Ze klokken in en krijgen een lijst met taken die ze die dag moeten uitvoeren.

Installeren en onderhouden van systemen

Bijna elk gebouw heeft een elektriciteits-, communicatie-, verlichtings- en besturingssysteem dat tijdens de bouw wordt geïnstalleerd en daarna wordt onderhouden. Deze systemen drijven de verlichting, apparaten en apparatuur aan die het leven en werk van mensen gemakkelijker en comfortabeler maken. Het installeren van elektrische systemen in nieuwe gebouwen is vaak minder ingewikkeld dan het onderhouden van apparatuur in bestaande gebouwen. Het onderhoud van apparatuur en systemen omvat het opsporen van problemen en het repareren van kapotte apparatuur die soms moeilijk bereikbaar is. Onderhoudswerkzaamheden kunnen bestaan uit het repareren of vervangen van onderdelen, verlichtingsarmaturen, besturingssystemen, motoren en andere soorten elektrische apparatuur.

Taken en gereedschappen van elektriciens

Elektriciens lezen blauwdrukken, waaronder technische schema’s van elektrische systemen die de locatie van circuits, stopcontacten en andere apparatuur aangeven. Ze gebruiken verschillende soorten handgereedschap en elektrisch gereedschap, zoals buigmachines, om bedrading aan te leggen en te beschermen. Andere veel gebruikte gereedschappen zijn schroevendraaiers, draadstrippers, boren en zagen. Bij het oplossen van problemen kunnen elektriciens ook ampèremeters, voltmeters, thermische scanners en kabeltesters gebruiken om problemen op te sporen en ervoor te zorgen dat de componenten goed werken. Kennis is dus belangrijk om te zorgen dat de gereedschappen op de juiste manier gebruikt worden.