UTR Echt
Image default
Energie

Wat is hybride?

Wat is hybride?

Hybride is een term die de laatste tijd steeds populairder wordt en op steeds meer plekken tevoorschijn komt. In zowel de energiesector als de transportwereld wordt er op het gebied van hybride ook continu ontwikkeld. Maar er zijn nog steeds mensen die zich afvragen: wat is hybride? Om die vraag meteen uit de lucht te halen: hybride is een methode waarin twee methoden van aandrijving gecombineerd worden. Als je kijkt naar een auto dan gaat het vaak om de combinatie van een verbrandingsmotor met een elektromotor en een accu.

Waarvoor wordt hybride gebruikt?

Hybride is ontstaan door de drive om brandstofgebruik terug te dringen. Dit heeft ervoor gezorgd dat hybride auto’s schoner zijn en daarmee beter voor het milieu. Ook andere sectoren zoals de energiesector maken gebruik van deze mogelijkheden. Daarvoor geldt tevens ditzelfde pluspunt.

Hybride aggregaten

Aggregaten zijn doorgaans apparaten die veelal op diesel draaien. Toch is er de laatste tijd een grote verschuiving aan het plaatsvinden. Bedrijven focussen zich steeds meer op het realiseren van hybride aggregaten. Zij weten wat hierin de mogelijkheden zijn en spelen hierop in. Dit alles natuurlijk om te zorgen dat het milieu veel en veel minder belast zal worden met vervuilende stoffen. Een goed voorbeeld hiervan zijn bedrijven die aggregaten ontwikkelen met zonnepanelen. Zo kunnen deze dienen als grote batterij. Dat is een slimme zet omdat aggregaten voornamelijk buiten staan. Daarbij komt ook nog eens dat er in aggregaten een bepaald soort biodiesel (biologische diesel) gebruikt kan worden. Het gaat hier dan om HVO: een dieselsoort die uit organische materialen verwerkt wordt. Dit maakt deze soort hernieuwbaar en daarmee is deze goed voor het milieu. Wanneer deze gebruikt wordt voor het aggregaat dan is dat echt een groene keuze.

De impact van hybride op het milieu

De fossiele brandstoffen die tot op heden gebruikt worden voor dit soort aggregaten zijn slecht voor het milieu. Deze zijn eindig en dat betekent dat er een moment is dat er geen fossiele brandstoffen meer zijn. Om op dat moment voor te bereiden schakelen bedrijven dus al om naar hybride. En dat is wel goed voor het milieu. Hoewel totaal biologisch (biodiesel of biogas) helemaal een groene optie is, is hybride in ieder geval een stap in de juiste richting.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/wat-is-hybride/