UTR Echt
Image default
Business / Business Services

3D trending

Nu 3D printen echt een trend begint te worden is het misschien wel leuk om even terug te kijken naar de voorgaande jaren van de 3D printer. Om maar even met de deur in huis te vallen, de 3D printer bestaat al 30 jaar, maar is tegenwoordig pas populair geworden door het feit van de nieuwe technieken en technologieën en omdat het toegankelijk is geworden voor de thuis gebruiker. De techniek is voordeliger geworden en er kan stukken meer dan 30 jaar geleden. De eerste vorm van 3D printing is de stereolithografie. Deze techniek wordt hedendaags nog steeds toegepast bij de professionele 3d printers. Het gaat als volgt, een laster verhard laag voor laag een vloeibare kunststof. Na dat een laag is afgewerkt zakt het platform een millimeter dieper het bassin in om af te koelen. Zo ontstaat er een driedimensionaal object. Tegenwoordig zijn er vele andere soorten manieren van 3d printen zoals de Fused Deposition Modeling methode de ook wordt toegepast bij de desktopprinters.

De Fused Desposition Modeling, FDM, methode maakt gebruik van een verplaatsbare spuitmond die laag voor laag een filament verhit waardoor het zacht en lichtelijk vloeibaar wordt zodat het gevormd kan worden. Laag voor laag wordt er een object gecreëerd. Door het gemakkelijke gebruik wordt deze methode vaak voor thuis printers toegepast. Filamenten die hiervoor worden gebruikt zijn onder anderen asa-x en pc-abs.

Naast de FDM techniek heb je ook nog de Color Jet Printing techniek. Bij deze techniek maakt men gebruik van poedermateriaal, metalen bijvoorbeeld. Deze poederdeeltjes worden verlijmd doormiddel van een bindmiddel waardoor er laag voor laag een object gecreëerd kan worden. Doordat er gewerkt kan worden met poeder en bindmiddel kan er wel in full color geprint worden, maar is het uiteindelijke object wel minder sterk dan bijvoorbeeld bij FDM of stereolithografie.

https://www.3dfilament.supplies/