UTR Echt
Image default
Hobby en vrije tijd

Wil je een luchtbuks kopen? Dit moet je weten!

Een luchtbuks is eigenlijk een investering die je het liefst in één keer goed wilt doen. Wanneer je voor het eerst een luchtbuks wil kopen zijn er talloze mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. De keuze is namelijk reuze. Maar er zijn ook talloze vragen die door je hoofd spoken, zoals is een luchtbuks eigenlijk wel legaal en zo ja waar mag ik een luchtbuks gebruiken? Of misschien wil je wel weten welke luchtbuks het krachtigst is? Dat zijn veel vragen, maar gelukkig kunnen wij je van alle antwoorden voorzien in deze blog. Dusss, lees snel verder!

Zijn luchtbuksen legaal?

Het korte antwoord is: Ja. Er is alleen wel een ‘’maar’’. Ten eerste dien je minimaal 18 jaar of ouder te zijn en je mag alleen op je eigen terrein of op een schietbaan schieten. Daarnaast mag je uitsluitend op schietkaartjes schieten en dus absoluut niet op dieren. De kracht van een luchtbuks is niet van belang bij de aankoop. Dat wil zeggen dat elke luchtbuks vrij te verkrijgen is. Welke luchtbuksen zijn er allemaal? Er zijn ontzettend veel soorten luchtbuksen op de markt met verschillende maten en krachten. Ook zijn ze niet allemaal bedoeld voor hetzelfde doeleinde. Een belangrijk punt om over na te denken bij de aanschaf van een luchtbuks is de kracht en de schietafstand.

Luchtbuksen

CO2 luchtbuksen

De CO2 luchtbuksen worden aangedreven vanuit een flesje vloeibare CO2-gras en zijn geschikt voor korte afstanden. Ze bieden het gemakt van het niet hoeven spannen en ze zijn zeer betaalbaar. Daarnaast is de kracht van de CO2 luchtbuks beperkt doordat de CO2 met een bepaalde druk in de patronen zit. De zwaarste CO2 luchtbuksen leveren ongeveer 16 joules. Mocht jouw voorkeur uitgaan om op langere afstanden te schieten, dan kan je beter voor een andere luchtbuks kiezen, namelijk een PCP luchtbuks.

PCP buksen

Persluchtbuksen, ook wel PCP geweren genoemd, werken ongeveer hetzelfde als de CO2 luchtbuksen maar in dit geval met perslucht. Echter zijn de PCP buksen veel krachtiger dan de CO2 buksen doordat de druk in de in de persluchtreservoirs enorm hoog ligt waardoor de lucht die vrij komt, na het overhalen van de trekker, ook enorm krachtig is. De zwaarste persluchtbuksen passeren de 1000 joules.

Veerbuksen

Veerbuksen zijn luchtbuksen die worden aangedreven door een stalen veer en een zuiger waarbij de meeste met een kinkloop worden gespannen. Een voordeel hiervan is, is dat de luchtbuks wat nauwkeuriger is. Dit komt omdat de loop vastzit en naar achter gemonteerd is waardoor het geweer korter is. De zwaarste veerbuksen leveren gemiddeld 45 joules.

Zoals je net hebt kunnen lezen is de PCP, persluchtbuks, veruit de krachtigste luchtbuks en is hierdoor het meest geschikt voor sportschieten op lange afstanden. Maar als je liever op blikjes wil schieten in de achtertuin is het wellicht verstandig om voor een luchtbuks te gaan van 7,5 joule.