UTR Echt
Image default
Auto's en Motoren

Alles wat je moet weten over de taxiverzekering

Er rijden in Nederland een groot aantal taxi’s rond. Elk van deze taxi’s dient te zijn verzekerd. Dit moet ten minste gebeuren door middel van de wettelijk verplichte WA-verzekering. Het afsluiten van een taxiverzekering lijkt in eerste instantie misschien geen groot probleem te zijn, maar in de praktijk blijkt vaak het tegendeel. Het is dan ook zo dat heel wat verzekeraars er tegenwoordig voor kiezen om de autoverzekering niet langer aan te bieden aan taxibedrijven. Betekent dit dat (nieuwe) taxibedrijven geen mogelijkheid meer hebben tot het afsluiten van deze verzekering? Dat nu zeker ook weer niet. Toch is het van belang om met een aantal zaken rekening te houden. Om welke zaken het hierbij precies gaat wordt meteen duidelijk door je te verdiepen in de onderstaande informatie.

Waarom is er zoveel te doen rond de taxiverzekering?

Er is door de jaren heen behoorlijk wat gezegd en geschreven met betrekking tot de taxiverzekering. Dat is vooral het gevolg van het feit dat heel wat verzekeraars zich niet langer bereid tonen om een dergelijke verzekering aan te bieden. De reden daarvoor? Omdat taxibedrijven er om bekend staan met de nodige regelmaat aanzienlijke schadegevallen te hebben. Deze kosten de verzekeraars uiteraard handenvol met geld. Zelfs de premie die wordt betaald zou doorgaans niet voldoende zijn om deze kosten in te dekken. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het afsluiten van een verzekering voor een taxi wel nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Wel is het zo dat dit dus niet langer bij elke verzekeraar kan gebeuren. Bovendien bestaat het risico eveneens dat je geconfronteerd zal worden met een premie die een stukje hoger is gelegen dan normaal.

Welke taxiverzekering kan je afsluiten?

Net zoals voor de gewone autoverzekering geldt ook voor de taxiverzekering dat je in de praktijk een keuze kan maken uit drie verschillende opties. Hoe dan ook is het van belang om er rekening mee te houden dat één van deze drie opties, namelijk de zogenaamde WA-verzekering bij wet is verplicht. Deze verzekering moet dus met andere woorden door elk taxibedrijf worden afgesloten. Zou jij graag willen kunnen rekenen op nog uitgebreidere dekkingen? Dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. In dat geval kan je de keuze maken om één van de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • Een WA+ beperkt casco verzekering;
  • Een WA+ volledige cascoverzekering;

Het afsluiten van een WA-verzekering gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Vroeger was dat veel minder het geval. Toen kozen taxibedrijven er dan ook voor om vooral een allrisk verzekering af te sluiten. Omdat de kosten daarvoor tegenwoordig een flink stuk hoger zijn gelegen durven taxibedrijven ook al eens te kijken in de richting van alternatieven. Eén van die alternatieven is dus de WA-verzekering. Kies jij er ook voor om jou taxi’s op deze manier te laten verzekeren? Dan moet je er uiteraard wel rekening mee houden dat alleen schade aan derden is verzekerd.

Mogelijkheden om te besparen op je taxiverzekering

De taxiverzekering is door de jaren heen dus gevoelig duurder geworden. Bovendien is het mogelijk dat je vaste verzekeraar ze niet aanbiedt waardoor je genoodzaakt bent om uit te wijken naar een andere partij. Dit alles zorgt ervoor dat taxibedrijven ervoor vrezen dat ze genoodzaakt zullen zijn om een erg hoge kostprijs voor hun verzekering te betalen. Dat hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn. In de praktijk bestaan er dan ook tal van verschillende manieren om te kunnen besparen op de kosten die ervoor jouw taxiverzekering in rekening worden gebracht.

1.) Voer een vergelijking uit voor je taxiverzekering

Allereerst is het zo dat je er in de praktijk altijd goed aan doet om een vergelijking uit te voeren voor je taxiverzekering. Tijdens het uitvoeren van zo’n vergelijking zijn er eigenlijk twee verschillende factoren waar je aandacht aan moet besteden. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. Vergelijk de verschillende soorten taxiverzekeringen;
  2. Vergelijk de verschillen op vlak van prijs tussen verschillende verzekeraars;

Wanneer je het eerste doet zal je meteen kunnen vaststellen dat het prijsverschil tussen bijvoorbeeld de WA-verzekering en de allrisk verzekering als meer dan behoorlijk te omschrijven is. In het bijzonder voor beginnende taxibedrijven kan het afsluiten van allrisk verzekeringen een ongelofelijk grote impact hebben op de financiële middelen die in het bedrijf voorhanden zijn. Het hoeft dan ook eigenlijk niet te verbazen dat veel bedrijven tegenwoordig kiezen voor een WA-verzekering.

Bovendien is het zo dat je ook zeker een vergelijking zal moeten uitvoeren tussen de verschillende verzekeraars. De premie die voor een taxiverzekering wordt aangerekend wil namelijk in de praktijk nog wel eens aanzienlijke verschillen vertonen tussen de verschillende taxibedrijven. Het uitvoeren van een vergelijking tussen deze verschillende partijen is dan ook geen overbodige luxe.

2.) Let goed op het eigen risico van de taxiverzekering

Een belangrijk aandachtspunt dat veel mensen bij het afsluiten van een taxiverzekering over het hoofd durven te zien heeft te maken met het eigen risico. Dat eigen risico is belangrijk omwille van twee verschillende redenen. Het betreft hier specifiek de volgende:

  1. Omdat ze bepalend is voor het bedrag dat je bij schade zelf moet betalen;
  2. Omdat ze voor een groot deel bepalend is voor de hoogte van je periodieke premie;

In eerste instantie dien je er natuurlijk voor te zorgen dat je het eigen risico bij schade zelf kan betalen. Is dat niet mogelijk? Dan spreekt het voor zich dat je hierdoor in de praktijk al snel met de nodige problemen kan worden opgezadeld. Anderzijds kan het zeker wel interessant zijn om de keuze te maken om het standaard eigen risico te verhogen. Op die manier kan je bij veilige chauffeurs de periodiek te betalen verzekeringspremie immers gevoelig verlagen. Het spreekt voor zich dat dit je in de praktijk al snel een mooie besparing kan opleveren.

3.) Zorg voor een net schadeverleden

In het bijzonder voor professionele chauffeurs zoals taxichauffeurs is het ongelofelijk belangrijk om over een net schadeverleden te beschikken. Is de bestuurder in kwestie in het verleden reeds één of meerdere keren betrokken geweest bij een ongeval? Dan zal dat ervoor zorgen dat diens schadeverleden natuurlijk ongunstig is waardoor de premie van de taxi verzekeren behoorlijk negatief kan worden beïnvloed. Hier zal je dus absoluut zeker rekening mee willen houden.