UTR Echt
Image default
Bedrijven

Wat kun je doen om jouw stadswoning zo duurzaam mogelijk te maken?

Duurzaam wonen heeft vele voordelen. Niet alleen is het goed voor ons milieu of het terugdringen van CO2 uitstoot, duurzaam wonen betekend ook: goed voor je portemonnee!

Hoe maak je van jouw woning een duurzaam thuis? Dit zijn de vijf manieren om een groene woning in de stad te creëren.

 

Maak gebruik van zonnepanelen

Het is afhankelijk in wat voor soort stadswoning je woont, maar het opwekken wan eigen stroom door zonnepanelen bespaart je tussen de 300 en 800 euro per jaar. Een leuke bijkomstigheid is dat je de btw van de belasting mag aftrekken. Is er geen mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, installeer dan een groengevel of dak. Je stadswoning heeft zo een natuurlijke geluidsisolatie, luchtzuivering en helpt de biodiversiteit rondom je woning.

 

Isoleren

Spouwmuren leveren al gauw een besparing op van tien procent. Je muren spouwen kost niet zo veel. Het wordt met isolatiemateriaal opgevuld en in de muren gespoten. Zorg verder voor een goede dak- en vloerisolatie, hoog-rendement beglazing en laat tocht niet onder je deuren door. Gebruik goede tochtstrippen voor onder de deuren, ramen en kieren. Je zult het verschil meteen merken doordat je warmtecomfort ervaart en aan je energienota.

 

Zonneboiler of warmtepomp

Het is een dure aankoop, maar geeft een jarenlange positieve woon beleving aan een groene woning in de stad. Met energie wat uit de zon wordt gehaald en warmte uit grondwater of buitenlucht, blijft de woning toch constant op temperatuur. Je water wordt op een natuurlijke manier verwarmd en je bespaart een hoop euro’s.

 

Kies de goedkoopste groene energieleverancier

Groene stroom komt uit onuitputtelijke bronnen en is daarom duurzaam. Rangschik elke groene leverancier en zoek welke het beste bij jou past. Met de energievergelijker kun je kiezen uit vele groene stroomvoorzieners.

 

Maak gebruik van LED verlichting

Bespaar op je licht door duurzame ledlampen in huis te halen. Ze zijn wat duurder dan gewone verlichting, maar zijn wel 75 tot 85% zuiniger dan gewone lampen. Je kunt ledverlichting in allerlei soorten en kleuren kopen. Van basisverlichting, accentverlichting, sfeer- en functionele verlichting.