UTR Echt
Image default
Bedrijven

Wat houdt het in om als digitale nomade te leven?

Ongetwijfeld heb je de term ‘digitale nomade’, of het Engelse digital nomad, wel eens voorbij horen komen in online magazines… Klinkt mysterieus, maar wat opvalt is dat deze digitale nomaden behoorlijk tevreden lijken over hun manier van leven. Maar wat houdt het nu precies in om als digitale nomade te leven en is dat wel zo rooskleurig als algemeen wordt aangenomen?

Wat is een digitale nomade?

Een digitale nomade is simpel gezegd iemand die (bijna) volledig werkt via internet, hier genoeg geld mee verdiend om te kunnen reizen en tot slot niet gebonden is aan een plaats om dit werk uit te voeren.

 

Hoe verdienen digitale nomaden een inkomen?

Klinkt wellicht aantrekkelijk, maar iedere digitale nomade moet ook eerst zijn geld verdienen voordat dit kan worden uitgegeven. De meesten doen dit via klussen als online marketing, bloggen, fotograferen, webshop’s exploiteren of day trading, maar er zijn nog veel meer opties. Het internet heeft natuurlijk voor talloze verdienmodellen gezorgd en er zijn ook veel digitale nomaden die meerdere verdienmodellen combineren. Tot slot heeft de corona pandemie er ook voor gezorgd dat veel werknemers die tot voor kort op kantoor moesten werken, nu vrij zijn om thuis te werken. Maar er zijn er ook een hoop die er voor kiezen om ergens voor langere tijd naar toe te reizen en daar op afstand, of remote, te werken voor hun baas.

De uitdaging van het leven als digitale nomade

Zoals je hebt gezien, is de vrijheid van het leven als digitale nomade voor sommigen wellicht jaloersmakend. Maar er is een belangrijke disclaimer: in veel gevallen is er een behoorlijke hoeveelheid kennis van bijvoorbeeld online marketing nodig en een flinke portie doorzettingsvermogen nodig om een online inkomen op te bouwen. Bedenk dus of dit iets is waar je al een redelijke achtergrond in hebt, of dat je dit wellicht nog helemaal moet opbouwen.