UTR Echt
Image default
Dieren

Waar let je op bij het kopen van een goed bit voor je paard?

Een goed bit voor je paard is een beetje als het stuur in je auto. Het geeft je de controle over je paard zodat deze gaat waar jij hem naartoe stuurt. Daarbij wil je voldoende gevoel in de teugel hebben zodat je voelt wat je aan het doen bent. Anders dan bij een auto moet je tegelijkertijd rekening houden met het comfort van je paard. Deze moet het bit immers wel accepteren. Dus hoe vind je een goed bit dat past, geaccepteerd wordt door je paard en jou als ruiter stevig de teugels in handen laat houden?

Begin met de anatomie van je paard

Wil een bit goed liggen in de mond van je paard dan moet je rekening houden met de bouw en de anatomie. Ieder paard is weer anders. De een heeft een brede kaak, waardoor er meer ruimte is voor de tong om te bewegen. Een ander paard heeft een smalle kaak en moet je met het kiezen van een bit extra ruimte reserveren voor de tong. Datzelfde geldt voor de grootte en de gevoeligheid van de tong. En ook moet de afmeting van het bit precies goed zijn.

Enkelgebroken bit

Bij merken zoals die van Trust Equestrian heb je de keuze uit een enkelgebroken of dubbelgebroken bit. Een enkelgebroken bit bestaat uit twee staafjes die in het midden aan elkaar zijn geschakeld. Wanneer hier druk op wordt gegeven krijg je een V-vorm die de druk naar de zijkanten van de mond verplaatst.

Dubbelgebroken bit

Bij een dubbelgebroken bit bestaat het bit uit 3 delen die met twee schakels aan elkaar zijn verbonden. Dit bit geeft meer druk op de tong.

Welk bit je het beste kunt gebruiken hangt af van de anatomie van je paard en je rijvaardigheid. Bespreek de mogelijkheden daarom altijd met een specialist.