UTR Echt
Image default
Toerisme

Vietnam: beste reistijd

 

Je wilt graag naar Vietnam toe en dus ga je op onderzoek uit. Er is veel om na te kijken voordat het zover is en één van die punten is de beste reistijd. De beste reistijd voor een Vietnam rondreis is lastig om te zeggen. Het lang is ruim 1600 kilometer groot en heeft verschillende klimaatzones namelijk noord, centraal en zuid Vietnam. Ook hangt het er natuurlijk vanaf in welke regio je op vakantie wilt gaan en of je meerdere regio’s gaat bezoeken. In dit artikel vertel ik je per regio wat de beste reistijd is en waarom dit zo is. 

 

 

Verschillende seizoenen

 

Laat ik eerst even wat meer duidelijkheid geven over de seizoenen. Ook in Vietnam heb je namelijk te maken met een hoog-, laag- en tussenseizoen maar binnen een jaar zijn er ook maanden waarin het extreem droog of extreem nat is. Die noemen we het droge- en regenseizoen. Maar wanneer zijn die bepaalde seizoen precies en wat is het meest gunstige wanneer je naar Vietnam toe wilt? 

 

Hoogseizoen – Het hoogseizoen is in Vietnam, net als bij ons, in juli en augustus. Bij ons kun je er meestal vanuit gaan dat de zon schijnt en het heerlijk aangenaam is buiten, dit is in Vietnam net iets anders. Het is er, uitgezonderd van het noorden, wel warm maar er bestaat ook een grote kans dat er in deze periode een aantal flinke buien kunnen vallen. Waarom is het dan het hoogseizoen? Nou, dit is vooral zo vanwege de prijzen. Tijdens het hoogseizoen gaan die omhoog tot wel 50% wanneer je aan de kust wilt zitten. het is daarom ook verstandig van tevoren te boeken wanneer je in het hoogseizoen naar Vietnam toe wilt. 

 

Tussenseizoen – Van december tot en met maart vindt het tussenseizoen plaats. Al klinken ze niet als een ideaal moment om op vakantie te gaan, dit zijn ze wel! In deze periode is de temperatuur in Vietnam namelijk erg aangenaam en valt er aanzienlijk minder regen dan in de zomermaanden. In het zuiden is er meestal een strakblauwe lucht en veel zon, echter in het noorden kan het wel behoorlijk koud worden. Hou hier dus goed rekening mee wanneer je ook het noorden van Vietnam wilt bezoeken. 

 

Laagseizoen – Ben je van plan door het hele land te reizen dan is het laagseizoen de beste optie. Van april tot en met juni en van september tot en met december is in Vietnam het laagseizoen. De prijzen zijn dan extra laag, hier staat alleen wel tegenover dat het in het centrale gedeelte en in het noorden van Vietnam goed kan stormen. Hou hier dus goed rekening mee! 

 

Beste reistijd per regio 

 

Nu je wat meer duidelijkheid hebt over de verschillende seizoenen wil je natuurlijk ook graag weten wanneer je het beste naar een bepaalde regio kunt reizen. Ook dat heb ik voor je uitgezocht en zal ik je hieronder vertellen! 

 

Noord Vietnam – Het mooie noorden van Vietnam met zijn groene rijstvelden, valleien en watervallen is zeker een plek die het bezoeken waard is. Maar wanneer kun je dat het beste doen? Je kunt het beste in de maanden oktober tot en met december naar het noorden gaan. Het is daar dan gemiddeld zo’n 25 graden en er valt vrij weinig regen. In de zomermaanden regent het ontzettend veel en van december tot en met februari is het koeler en komt er op sommige plekken zelfs vorst of sneeuw voor. 

 

Centraal Vietnam – Wil je graag het centrale gedeelte van Vietnam bezoeken, dan kun je dat het beste doen tussen februari en juli. Ben je van plan in een andere periode naar centraal Vietnam af te reizen, dan moet je er rekening mee houden dat er tussen augustus en november cyclonen kunnen optreden en dat het natte seizoen hier begint in november en aanhoudt tot februari. Ook is er kans op tyfoons, dit gebeurt meestal tussen augustus en november. 

 

Zuid Vietnam – In het zuiden vindt het droge seizoen plaats van december tot en met april, tijdens deze periode kun je dan ook het beste naar het zuiden van Vietnam toe gaan. Het is dan gemiddeld zo’n 32 graden met vrijwel geen regen; hou er dus wel rekening mee dat het erg warm kan worden. Van mei tot en met november is het regenseizoen. Hierbij is de kans groot dat er overstromingen zijn waardoor het lastiger kan zijn je te verplaatsen omdat de wegen dan slechter zijn. 

Over het algemeen kun je dus stellen dat de beste reistijd van Vietnam tussen december en maart is. Echter is dit niet met 100% zekerheid te zeggen omdat het klimaat telkens veranderd.