UTR Echt
Image default
Bedrijven

Mediation voor je echtscheiding

Bij een scheiding kun je er samen met je partner voor kiezen om een mediator in te schakelen. Tijdens het mediation traject wordt er gekeken naar hoe er tot goede afspraken gekomen kan worden. In dit artikel kun je lezen wat het mediation traject precies inhoudt, wanneer mediation de beste oplossing is en welke voordelen eraan zitten.

 

Wat houdt een mediation traject in?

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Emoties, dingen regelen, nadenken over de toekomst. Het is daarom fijn om dit in goed overleg met je partner te doen. Een mediator kan helpen om goede compromissen te sluiten. Het woord mediation betekent letterlijk ‘bemiddeling’. Bij een mediation traject wordt er gezocht naar een oplossing voor een conflict onder leiding van een onafhankelijke derde, in dit geval de mediator.

Mediation Leidsche Rijn is onderdeel van advocatenkantoor VANDAAG. Hier werken deskundige mensen die met hun ervaring persoonlijke begeleiding kunnen bieden tijdens het hele proces. We vinden het belangrijk om met jullie te kijken naar het juridische gedeelte, maar ook om oog te houden voor de emotionele kant. Tijdens een mediation traject krijgen jullie om de twee weken een gesprek. Samen met de mediator wordt er gezocht naar een regeling die voor zowel jou als je partner goed werkt.

 

Wanneer is mediation de beste oplossing?

Vaak is het welzijn van de kinderen bij een echtscheiding de grootste zorg van ouders. Ongeacht de leeftijd heeft deze situatie een grote impact. Kinderen kunnen het als een grote last ervaren als hun veilige basis wordt weggehaald. Een mediation traject voor de ouders kan een positieve invloed hebben op de ervaring van de kinderen. Ouders kunnen met behulp van een mediator afspraken maken voor in de toekomst in het belang van de kinderen. Bij VANDAAG advocaten stellen we een succesvolle echtscheiding voorop. Hierdoor wordt het mogelijk om prettige, duidelijke en veilige regelingen voor de toekomst van ouders en kinderen te maken.

 

Wat zijn de voordelen van een mediation traject?

Wanneer je overweegt om uit elkaar te gaan of hebt besloten te gaan scheiden dan is een mediation traject de snelste oplossing. Deze informele manier van conflict oplossen gebeurt zonder een rechter. Doormiddel van een goed overleg komen er gezamenlijk afspraken tot stand, waar beide partijen wat aan hebben. Hieronder zetten we nog wat andere voordelen van een mediation traject op een rijtje:

 

  • Je krijgt een win-win situatie. Met behulp van een mediator wordt er gezocht naar een oplossing waarbij beide partijen ‘winnen’. Dit in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure, waar vaak één partij verliest. Bij de regelingen die gemaakt worden in een mediation traject worden de belangen van beide partijen behartigd.
  • Er is aandacht voor emoties. Bij een mediation traject bij Mediator Leidsche Rijn wordt aandacht besteedt aan de wensen bij het opstellen van de regelingen. Uit ervaring zien we dat er beter aan afspraken gehouden wordt die gemaakt zijn tijdens een mediation traject dan wanneer ze worden opgelegd bij een rechtbank. 
  • Er heerst een informele sfeer. Geen juridische taal of communicatie via advocaten. Een mediation traject staat erom bekend dat er gesprekken gevoerd worden op normaal niveau. Uiteraard houden we de regelgeving in acht, maar we proberen ook oog te houden voor de emotionele kant van de situatie.