UTR Echt
Image default
Gezondheid

Waarom kiezen voor mediation bij een scheiding?

Wanneer je huwelijk tot een eind komt en je gaat scheiden, kan je op verschillende manieren uit elkaar gaan. Je kan beide kiezen voor een advocaat. Deze behartigt jouw belangen en zal er alles aan doen om jou zo goed mogelijk uit deze ‘strijd’ te komen. Je kan er ook voor kiezen om samen met je ex-partner naar mediation te gaan. Waarom is mediation een betere keuze dan een advocaat?

Vertrouwelijk

De sfeer bij een mediator is vertrouwelijk en informeel. Beide partijen zitten samen aan tafel en de mediator gaat zorgen dat beide partijen goed uit deze scheiding komen. Daarnaast heeft een mediator geheimhoudingsplicht. Alles wat daar besproken wordt, blijft tussen die muren. Een rechtszaak is openbaar waardoor je minder privacy hebt.

Lage kosten

Een mediator is aanzienlijk goedkoper dan het inschakelen van een advocaat. Vooral als elke partij een eigen advocaat wil die de belangen behartigt, kan dat flink in de kosten gaan lopen. Een advocaat zal dan ook altijd kijken naar hoe jij het beste uit de situatie komt en houdt daarbij geen rekening met de tegenpartij. Omdat er daarvoor veel sessies nodig kunnen zijn, lopen de kosten flink op. 

Win-win situatie

Wanneer je de hulp van een mediator inschakelt, zal deze altijd zijn best doen om beide partijen er zo goed mogelijk uit te laten komen. De een of de ander heeft niet meer of minder voordelen dan de andere partij. Een mediator is op zoek naar win-win situaties, zodat alle partijen tevreden zijn met de uitkomst.

Beide partijen moeten meewerken

Wanneer het tot een rechtszaak komt, of als je een advocaat gaat inschakelen, kan het zo zijn dat een van de partijen weigert om mee te werken. Het proces kan daarom enorm lang duren. Bij een mediator zijn beide partijen verplicht om mee te werken. Hierdoor heb je ook zelf zeggenschap over wat er gebeurt. Partijen komen daarom vaak tot creatievere oplossingen dan wanneer er een rechter aan te pas komt.

Lig jij in scheiding en wil jij ook de hulp in schakelen van een Nijmeegse mediator? Kijk op deze website voor meer informatie.