UTR Echt
Image default
Rechten

Scheiden in Utrecht? Denk hieraan!

Tijdens een echtscheidingsprocedure in Utrecht moet je met een hoop zaken rekening houden. Samen met de aanstaande ex-partner dienen er afspraken gemaakt te worden. Het is dan ook in beider belang om in goed overleg te blijven en het huwelijk zo positief mogelijk af te sluiten. Het maken van eerlijke afspraken is vaak moeilijker dan vooraf gedacht. Zeker als er complicerende factoren zijn, zoals een eigen onderneming of schulden, kan dit de echtscheidingsprocedure bemoeilijken. Overige afspraken zoals woonruimte, boedelverdeling en afspraken over de kinderen zijn in de praktijk vaak goed te maken. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat jullie niet op slechte voet met elkaar staan en open staan om actief mee te denken in oplossingen. Om je inzicht te geven wat er zoal komt kijken bij een scheiding in Utrecht lichten wij een aantal zaken uit. Heb je een vraag, wens je advies of wil je een scheidingsadvocaat Utrecht inhuren? Schroom niet om vroeg in het echtscheidingsproces een advocaat te benaderen. Zeker als er zaken zijn waar jullie onderling niet uitkomen kan een mediator of echtscheidingsadvocaat Utrecht een hoop betekenen.

Echtscheidingsconvenant

Alle afspraken omtrent de afwikkeling van het huwelijk dienen te worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Als je gaat scheiden in Utrecht krijg je hier dan ook direct mee te maken. Naast afspraken over woonruimte, boedelverdeling en eventuele alimentatie vraagstukken is het ook verstandig om alvast afspraken te maken over het pensioen. Online tref je veel voorbeelden van echtscheidingsconvenanten, welke zelfs te downloaden zijn, zodat jullie deze gemakkelijk kunnen opstellen. Komen jullie er niet uit? Vraag dan een mediator of echtscheidingsadvocaat Utrecht voor advies.

Ouderschapsplan

Hebben jullie gezamenlijke minderjarige kinderen? Dan is het verplicht om naast het echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan te hebben. Alle afspraken die invloed hebben op het leven van de kinderen staan hierin vermeld. Denk aan omgangsregelingen, bij wanneer en wie het kind verblijft, de verdeling van kosten en kinderalimentatie. Experts raden het aan om de kinderen (mits de leeftijd het toelaat) zoveel mogelijk hierbij te betrekken.

Boedelverdeling

Wie wel eens gescheiden is, kent de problemen omtrent het verdelen van de boedel. Wie krijgt wat en vooral waarom? Het is dan ook verstandig om allereerst een lijst te maken van goederen. Vervolgens bepalen jullie zelf de waarde van deze goederen. De volgende stap is aangeven wat je graag wilt hebben en wat misschien juist niet. Als laatst kunnen jullie dan alles naast elkaar leggen en een eerlijke verdeling maken.

Partneralimentatie

Het ontvangen of betalen van partneralimentatie zorgt vaak voor onduidelijkheid. Allereerst is het goed om te weten dat partneralimentatie is verzonnen om na de scheiding één van de ouders niet in een financieel zwart gat te brengen. Als één van de ouders bijvoorbeeld thuis is gebleven om op de kinderen te passen en de andere ouder carrière is gaan maken, dan ontstaat er na de echtscheiding een oneerlijke situatie. Om financiële problemen te voorkomen kan het betalen van partneralimentatie aan de orde zijn. Een echtscheidingsadvocaatUtrecht kan hierbij de nodige ondersteuning bieden. Ook als je het oneens bent met de hoogte van de alimentatie, kan je een advocaat raadplegen om deze opnieuw te berekenen.

Maak afspraken over het pensioen

Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar ook het pensioen komt aan bod bij een echtscheiding. Als jullie hierover niks vastleggen, dient het pensioen gedeeld te worden door beide partners. Veel echtscheidingsadvocaten raden dan ook om andere afspraken hierover vast te leggen. Dit is natuurlijk complexe materie die zonder een echtscheidingsadvocaat moeilijk te doorgronden is. Schroom dan ook niet om bij vragen over het pensioen een advocaat te raadplegen.