UTR Echt
Image default
Onderwijs

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding

De examens zijn al weer voorbij voor de meeste leerlingen op de middelbare scholen. Dit betekent dat ze nu alleen moeten wachten op het verlossende telefoontje. Zodra je weet dat je geslaagd bent, kan je lange zomervakantie gaan beginnen. Na de zomervakantie beginnen de leerlingen aan een nieuwe fase in hun leven. Voordat de leerlingen aan de examens ebgo ene, hebben ze zich ingeschreven voor een opleiding. De keuze voor een studie is een belangrijke beslissing waar een studiekeuze adviesbureau bij helpt. Het kan zo zijn dat de studie je toch helemaal niet zo bevalt. Leerlingen hebben de tijd om goed na te denken over hun keuze.  

Hoe werken de studiekeuzegesprekken? 

Tijdens de gesprekken wordt er bijstudiekeuze Amsterdam eerst kennis gemaakt en wordt gekeken naar de interesses en motivaties die je hebt. Een studie moet namelijk aansluiten bij je eigen interesses. Hierdoor blijf je gemotiveerd om de studie af te ronden. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te kennen voor dat je een keuze maakt. Je kan kijken naar je sterke en zwakke punten. Het is handig om een studie te zoeken waar je sterke punten worden benadrukt. Hierdoor heb je de hoogste kans van slagen voor de opleiding. Verder is het ook belangrijk om zelf naar de scholen toe toe gaan voordat je een keuze maakt.  

Het bezoeken aan open dagen 

Het bezoeken van open dagen is ook een belangrijk aspect in het kiezen van een opleiding. Wanneer je de scholen en studies via een laptop bekijkt, kan je moeilijk een beeld wekken over de opleiding. De open dagen geven een duidelijk beeld aan toekomstige studenten. Hierbij wordt informatie gegeven over de opleiding waarin je geïnteresseerd bent. Daarnaast kan je de school gaan verkennen en kijken of de sfeer je bevalt. Tijdens de open dagen worden meerdere opleidingen gepresenteerd. Het is dus ook mogelijk om een nieuwe opleiding te vinden tijdens de open dagen. Je kan geïntegreerd zijn in meerdere opleidingen wat betekent dat je deze moet gaan vergelijken.  

De studies onderling vergelijken 

Wanneer je geïnteresseerd bent in meerdere studies is het handig om deze onderling met elkaar te vergelijken. Je hebt speciale sites waarmee je de studies met elkaar kan vergelijken. Je kan kijken naar het aantal eerstejaars en hoeveel procent hiervan doorstroomt naar het tweede jaar. Daarnaast kan je kijken naar het percentage eerstejaars dat de opleiding succesvol afrondt. Voor sommige leerlingen is het slagingspercentage belangrijk terwijl anderen kijken naar de tevredenheid en baankans. Leerlingen vinden het belangrijk om na hun studie een goede kans te hebben op de arbeidsmarkt. Tijdens de studiekeuzeadvies gesprekken worden naar alle aspecten gekeken om een goede keuze te maken.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/