UTR Echt
Image default
Bedrijven

Herbestemming industrieel erfgoed

Al jaren staat de vastgoedsector onder druk en is er behoefte aan innovatieve oplossingen aan meer en nieuwe ruimte. Op hetzelfde moment staan er in Nederland veel oud industriële erfgoed leeg dat niet meer kan en gaat worden ingezet waar ze ooit voor bedoeld waren. Twee vliegen in 1 klap: Respace heeft een vernieuwende bouwmethode ontwikkeld voor herbestemming industrieel erfgoed. Een modulair systeem van box-in-box elementen die iedere ruimte ombouwt tot een functionele ruimte.

Circulaire herbestemming van industrieel erfgoed

De circulaire bouwmethode van Respace geeft eigenaren van industrieel erfgoed, projectontwikkelaars en architecten enorme vrijheid in het ontwerpen en uiteindelijk van herbestemde gebouwen. Respace gebruikt duurzaamheid als basis voor de herbestemming en maakt de projecten van begin tot eind circulair. Cradle to cradle van ontwerp en constructie tot en met het eind van het gebruik van de materialen.

 

Zoek je naar een snelle, voordelige en duurzame manier voor herbestemming van industrieel erfgoed? Binnen een paar maanden zorgt Respace ervoor dat een oud gebouw wordt omgetoverd tot een bruikbaar in te richten woon- of werkruimte.

Werkwijze

  1. Alle afmetingen en details van een gebouw worden met een 3D-laserscan in kaart gebracht. Die worden vertaald in een parametrisch ontwerp, aansluitend bij de unieke situatie van het project. 

  2. Met het box-in-box systeem van Respace zorg je ervoor dat je nooit ergens aan vast zit. Je maakt ruimtes geschikt voor verschillende typen gebruikers met verschillende behoeften. En je kunt tot drie lagen hoog stapelen en werken met onder meer daktuinen, terrassen, overspanningen, sociale ruimtes en bergruimtes.

  3. Om daadwerkelijk te kunnen gaan bouwen heb je vergunningen nodig. Ook daarin heeft het Respace-team expertise. 

  4. Als de formaliteiten geregeld zijn wordt het ontwerp computergestuurd uitgezaagd via CNC-frees-machines. De uitgezaagde elementen worden daarna naar de constructie plaats gebracht en in elkaar gezet.

Langdurig en flexibel gebruik

Alles kan vrij eenvoudig opnieuw ingedeeld worden, ook als het systeem al geplaatst is. Wanden zijn makkelijk te verplaatsen en delen kunnen gedemonteerd worden en ergens anders weer opgebouwd worden. Voor dynamisch en zo efficiënt mogelijk gebruikt; effectieve herbestemming van industrieel erfgoed. 

 

Het Respace bouwsysteem is bedoeld voor méér dan alleen klimaatneutraal herbestemmen. Het creëert tevens toekomstbestendigheid van allerlei typen gebouwen, zoals bedrijfspanden. 

Voorbeeld herbestemmingsproject

Sissy-Boy heeft in Amsterdam haar nieuwe hoofdkantoor met Respace gebouwd. In een grote loods zijn werk- en vergaderruimtes gemaakt die weer uit elkaar gehaald en verplaatst kunnen worden. Betaalbaar en duurzaam; een vernieuwende manier van herbestemming van industrieel erfgoed.