UTR Echt
Image default
Eten en drinken

Wat voor aardappelen heb je nodig voor de beste aardappelgratin?

Aardappelgratin is een recept dat vaak als bijgerecht dient. Het is iets waar zowel kinderen als ouderen enorm van kunnen genieten. Om die perfecte aardappelgratin te bereiken, moet je er echter voor zorgen dat je de juiste aardappelsoort voor het gerecht gebruikt.

Welk aardappelras kun je het beste gebruiken voor aardappelgratin?

Als je een goede aardappelgratin wilt, moet je niet alleen de juiste tijd bakken maar ook de goede soort aardappel hebben. U weet wellicht dat er verschillende soorten aardappelen op de markt zijn. Het beste kunt u een vastkokende aardappel gebruiken voor dit gerecht. Dit zorgt voor extra stevigheid, en zo valt de gratin niet zomaar uit elkaar.

Wat zijn vastkokende aardappelen?

Vastkokende aardappelen zijn aardappelen die bij het koken dicht in elkaar blijven. Ze hebben speciale cellen in zich die hen helpen bij elkaar te blijven als ze worden gekookt en daarom wordt hun vorm niet vervormd na het koken.

Dit betekent dat wanneer u deze aardappelen kookt of bakt, ze bij elkaar blijven, wat ze perfect maakt voor salades en gerechten waar aardappelen in lagen moeten worden aangebracht. Wanneer je deze aardappelen kookt is het gemakkelijk en handig om ze ook te snijden zonder ze te breken, hierdoor zijn ze ideaal voor salades of om in soepen te verwerken. 

Waarom kunt u geen kruimige aardappelen gebruiken?

Niet alle aardappelen zijn hetzelfde en er zit veel verschil in de structuur. Een kruimige aardappel zal snel uit elkaar vallen en een vastkokende blijft vaker als geheel. Als je aardappelgratin maakt, heb je aardappelen nodig die niet kapot gaan en dit gebeurt wel bij kruimige aardappelen. Het gebruik van kruimige aardappelen in plaats van vastkokende aardappelen leidt vaak tot een teleurstelling als in uw recept de aardappel zo veel mogelijk een geheel moet blijven. Als u vastkokende aardappelen gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de textuur en het breken van aardappelen, mits u de juiste temperatuur en tijden hanteert. Hetzelfde geldt voor vastkokende aardappelen die worden gebruikt in gerechten zoals aardappelpuree. Ze worden zwaar en kleverig omdat vastkokende aardappelen ook niet voor alle doeleinden dienen. Om aardappelpuree te maken, heb je kruimige aardappelen nodig, omdat deze dus mooi afbreken en niet een geheel blijven. Vastkokende aardappelen mogen ook niet worden gebruikt om te bakken, omdat ze er niet zo mooi komen te zien als de kruimige aardappelen.

Hoe weet je dat een aardappel vast genoeg is en goed voor aardappelgratin?

Wanneer je naar de markt gaat om vastkokende aardappelen te kopen, zou je moeten kunnen zien welke aardappelen er vaster uit zien van de buitenkant. Meestal  zijn de aardappelen geëtiketteerd en kun je zien welke aardappel een goede optie is. Vastkokende aardappelen hebben een glad en stevig vruchtvlees dat helpt om de vorm goed vast te houden tijdens het koken.

Welke soorten zijn beschikbaar in vaste aardappelen?

Als je voor een specifiek recept van een verscheidenheid aan vastkokende aardappelen wilt gaan, dan zijn er nogal wat waaruit je kunt kiezen. Hier is een lijst met enkele vastkokende aardappelen die u kunt gebruiken om aardappelgratin te maken:

  1. Charlotte

  2. Bildstar

  3. Nicola

  4. Jersey Royals

Deze soorten vastkokende aardappelen kunt u in Nederland ook online kopen, deze worden dan bij u thuis bezorgd.