UTR Echt
Image default
Aanbiedingen

Wat u moet weten over een kattenluik

Wat u moet weten over een kattenluik

Uw kat verdient het beste, hoewel katten het graag doen met een open raam of een eenvoudig kattenluik, gaat er niets boven het gevoel te weten dat uw kat het allerbeste kattenluik geïnstalleerd en tot zijn beschikking heeft.

Soorten kattenluiken

Voordat we ingaan op de details van onze toppers, nemen we zelfs de tijd om te leren over de verschillende soorten kattenluiken en waar u op moet letten bij de aanschaf van elk type.

Basis kattenluiken of portalen

Of ze nu een klep hebben of niet, deze deuren zijn verenigd in hun gebrek aan een vergrendelingsmechanisme. Omdat ze niet op slot kunnen, zijn ze het meest geschikt voor gebruik binnenshuis.

Ze zijn populair als garage-ingangen of ingebouwd in kattenbakken. Als u er een in de juiste maat koopt, kunt u hem gebruiken in een huis met meerdere huisdieren om uw kat in bepaalde kamers toe te laten en de honden buiten te houden.

Waar moet u op letten?

Als u een grote kat heeft, vermijd dan kattenluiken met openingen die te dicht bij de vloer zitten. Sommige zijn ontworpen voor kleinere katten en dwingen uw kat haar buik naar de vloer te schuiven.

Kattenluiken met sloten

Dit zijn de meest populaire kattenluiken. Ze gaan meestal het langst mee en hebben de grootste waarde qua functie. Bij de meeste afsluitbare kattenluiken kunt u het deurtje in verschillende standen zetten, van volledige toegang naar buiten tot een volledig gesloten deurtje.

Waar moet u op letten:

De beste afsluitbare kattenluiken zijn goed gebouwd voor jarenlang gebruik en zijn gemakkelijk te gebruiken door zowel huisdieren als ouders. Let op de grootte – veel van deze deurtjes zijn er in verschillende maten voor kleine en grote katten, dus het is belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor uw kat.

Zorg er ook voor dat het deurtje geschikt is voor de plaats waar u het wilt installeren. Bevestig dat het in uw ruimte past en dat het veilig is om het luik in uw deur of muur te installeren voordat u de eerste snede maakt.

Elektronische deuren

In plaats van te vertrouwen op handmatige sloten, hebben elektronische deuren sensoren die verbonden zijn met een ID-tag of de microchip van uw kat, die fungeert als een kattendeursleutel. Deze deuren zijn ideaal voor huizen met meerdere katten, waar u een van uw katten toegang tot buiten wilt geven, maar een andere binnen wilt houden. Ze zijn ook ideaal om wasberen, wilde katten en andere indringers buiten te houden.

Het nadeel van elektronische deuren is dat ze afhankelijk zijn van feilbare technologie en batterijen. Als de batterijen leeg raken en u bent er niet om ze te vervangen, kan uw kat buitengesloten worden.

Vaak gestelde vragen

Wat is de beste plaats voor een kattenluik?

Bij het kiezen van een plaats voor uw kattenluik hangt alles af van het aantal en de plaats van de buitendeuren in uw huis. Als u een zij-ingang heeft, kan dit de beste optie zijn om uw kat een meer verborgen in- en uitgang te geven. Anders is de achterdeur over het algemeen beter dan de voordeur, vooral als het gaat om het buiten houden van verwilderde katten en andere dieren.

Hoe installeer je een kattenluik in een binnendeur?

Het installeren van een kattenluik in een binnendeur is niet anders dan in een buitendeur. Zorg ervoor dat u een kattenluik kiest dat compatibel is met het type deur dat u hebt en gebruik vervolgens de meegeleverde snijsjabloon om de deur te markeren en het gat uit te snijden.

Moet ik mijn kattenluik ’s nachts op slot doen?

Veel kattenluiken zijn voorzien van multifunctionele vergrendelingsmechanismen waarmee u het kattenluik helemaal open, helemaal op slot of iets daartussenin kunt laten. Voor de veiligheid van uw kat is het over het algemeen het beste om het kattenluik ’s nachts op slot te doen, zodat uw kat er niet uit kan. Als uw kat al buiten is, moet u de deur echter niet op slot doen – uw kat mag nooit de toegang tot het huis worden ontzegd. Als uw kat eenmaal binnen is, kunt u het kattenluik op slot doen om verwilderde katten en andere dieren buiten te houden.

Koop een kattenluik met chip!