UTR Echt
Image default
Gezondheid

Wat is een e sigaret ?

Elektronische sigaretten (ook wel e sigaret of elektronische nicotine leverings systemen genoemd) zijn op batterijen werkende apparaten die zijn ontworpen om nicotinebevattende smaken en andere chemicaliën af te geven aan gebruikers in damp, niet in rook. Het kan worden vervaardigd om te lijken op traditionele tabakssigaretten, sigaren of pijpen, of zelfs alledaagse voorwerpen zoals pennen of USB-geheugensticks; nieuwere apparaten, zoals apparaten met hervulbare tanks, kunnen er anders uitzien. Er zijn momenteel meer dan 250 verschillende merken e-sigaretten op de markt.

Hoewel de e sigaret vaak wordt gepromoot als een veiliger alternatief voor traditionele sigaretten, die nicotine afgeven bij het verbranden van tabak, is er weinig bekend over de gezondheidsrisico’s die aan het gebruik van deze apparaten zijn verbonden.

Hoe werkt e sigaret ?

De meeste e-sigaretten bestaan uit drie verschillende componenten, waaronder :

  • Een patroon met een vloeibare oplossing die verschillende hoeveelheden nicotine, smaakstoffen en andere chemicaliën bevat.
  • Een verwarmingsapparaat (verdamper).
  • Een stroombron (meestal een batterij).

Bij veel e-sigaretten activeert puffen het verwarmingsapparaat op batterijen, dat de vloeistof in de patroon verdampt. De resulterende aerosol of damp wordt vervolgens ingeademd (“vapen” genoemd).

Kunnen e sigaretten iemand helpen stoppen met roken ?

Sommige mensen geloven dat e sigaret producten rokers kunnen helpen hunkeren naar nicotine te verminderen terwijl ze proberen hun tabaksgebruik te staken.

Op dit moment is het echter onduidelijk of e sigaretten effectief kunnen zijn als aids-stoppen met roken. Er is ook de mogelijkheid dat ze de nicotineverslaving kunnen bestendigen en daardoor het stoppen kunnen storen.

Zijn e sigaretten veiliger dan conventionele sigaretten ?

Helaas is deze vraag moeilijk te beantwoorden omdat er onvoldoende informatie beschikbaar is over deze nieuwe producten.

Het roken van sigaretten blijft de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte, die jaarlijks verantwoordelijk is voor meer dan 400.000 sterfgevallen in de Verenigde Staten. De ergste gevolgen voor de gezondheid van roken (bijv. Kanker en hartaandoeningen) houden verband met het inademen van teer en andere chemicaliën die worden geproduceerd door tabaksverbranding; de plezierige, versterkende en verslavende eigenschappen van roken worden voornamelijk geproduceerd door de nicotine in tabak.

E sigaretten zijn ontworpen om het roken van tabak te simuleren door een aerosol met een aantrekkelijke smaak te produceren die eruitziet en aanvoelt als tabaksrook en nicotine afgeeft, maar met minder van de giftige chemicaliën die worden geproduceerd door het verbranden van tabaksbladeren. Omdat ze nicotine afgeven zonder tabak te verbranden, lijken e sigaretten een veiliger en minder giftig alternatief te zijn voor conventionele sigaretten. 

 

Nieuwsgierig naar meer informatie over de ea-sigaret? Neem dan eens een kijkje op de website of vraag bij een rookwinkel om meer informatie.