UTR Echt
Image default
Vervoer en transport

Tips voor het veilig rijden met een aanhanger

Voor mensen die weinig met een aanhanger hebben gereden is het rijden vrij lastig. Het is namelijk even wennen. Zo moet je letten op de snelheid, de manier van bochten nemen en hoe je achteruit rijdt bijvoorbeeld. Als je van plan bent om te gaan rijden met een aanhanger staat de veiligheid voorop. De veiligheid van jou, je spullen en de rest van de weggebruikers. Verder in dit artikel worden een aantal tips gegeven om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Controleer de bandenspanning!

Het regelmatig controleren van de bandenspanning is belangrijk om te doen. Het kan namelijk zo zijn dat de kans bij lage bandenspanning met een volle lading groter wordt op een klapband. Iets wat je absoluut wilt voorkomen. De spullen en de aanhanger vragen veel van de banden bij het vervoer, dus wees hier voorzichtig mee. Ook is het handig om de achterbanden van je auto daarbij goed op te pompen. Door te zorgen voor een maximale bandenspanning zorg je ervoor dat de auto ook de druk aan kan.

Zonder verlichting niet rijden!

Ben je van plan om vroeg in de ochtend of later op de dag te gaan rijden, dan is het belangrijk om goede verlichting te hebben. Dit geldt natuurlijk ook bij slechte weersomstandigheden. Aanhangerverlichting is verplicht volgens de wet en dit is om de veiligheid te waarborgen. Zo kun je denken aan achterlichten, zijlichten, mistlichten en de lichten van de richtingaanwijzers bijvoorbeeld. Een tip is om ledverlichting aan te schaffen. Deze zijn zeer duurzaam en hoef je minder snel te vervangen.

Bescherm de inhoud!

Natuurlijk wil je graag dat je spullen onbeschadigd op de bestemming aankomen, maar de inhoud goed vastzetten is ook belangrijk voor de veiligheid. Als bestuurder moet je voorkomen dat spullen in de aanhanger uit de aanhanger kunnen vallen tijdens het rijden. Het is daarom verplicht voor losliggende lading om afgedekt te worden met een aanhangernet. Je kan kiezen voor een fijnmazig net voor tuinafval en kleine spullen en voor grote spullen als kasten kun je kiezen voor een grofmazig net. Voor echte grote meubels is het handig om te kiezen voor spanbanden. Alles in het teken van de spullen binnenboord houden. Verder is het ook belangrijk om het gewicht zo goed mogelijk te verdelen over de aanhanger. Zo zorg je ervoor dat de aanhanger in balans blijft en niet bij een scherpe bocht kan kantelen. Voor zware producten kun je ook het beste kiezen om dit in het midden van de aanhangwagen te plaatsen.

Veilig rijden hoort er ook bij!

Naast de eerder genoemde tips is het rijgedrag van de persoon die met een aanhanger rijdt ook erg belangrijk. Ten eerste mag je niet harder dan 90km per uur rijden en dat is niet voor niets, dus houd jezelf hieraan. Verder zal je ook rekening moeten houden bij het nemen van bochten en rotondes. Je kan niet op hetzelfde tempo deze bochten nemen als normaal zonder aanhanger. Doe rustig aan en stuur in de bochten wat ruimer in. Tevens is het ook belangrijk om voldoende afstand te houden van de auto’s voor je. Het kan zo maar zijn dat de auto voor je onverwachts op de rem gaat, en hard remmen met een aanhanger kan, maar je wilt niet dat je spullen zo hard gaan schuiven of de balans kwijt is. Tot slot is het achteruit rijden ook een vak apart. Als je niet goed weet hoe dat moet, kan je er beter voor kiezen om dit te vermijden of de aanhanger los te koppelen en de aanhanger naar achteren te duwen bij parkeren.  

Gerelateerde artikelen

Old school cool: cafe racers zijn het helemaal

Snel en betrouwbaar koeltransport met aandacht voor verse en kwetsbare producten

Dit moet u weten wanneer de overtocht naar Hirtshals Kristiansand gaat maken