UTR Echt
Image default
Aanbiedingen

Waar moet u aan denken bij het aanleggen van een vijver?

Waar moet u aan denken bij het aanleggen van een vijver?

Een vijver aanleggen is een grote klus, maar zeker de moeite waard. Zeker als uw tuin compleet is ingericht, zorgt de aanleg van een vijver voor een complete renovatie. Vaak wordt er te simpel gedacht over het aanleggen van een vijver en daarom geven wij u graag wat tips, zo komt u niet voor verrassingen te staan en heeft u straks een prachtige vijver!

Wanneer

Het beste moment om een vijver aan te leggen is in het voorjaar. In het voorjaar is het namelijk een prettige temperatuur om de vijver uit te graven en heeft u geen last van vorst aan de grond. Ook wanneer u planten in uw tuin wilt plaatsen zit u goed in het voorjaar. De planten hebben dan ruim voldoende tijd om zich te nestelen in hun nieuwe leefomgeving. Ook heeft de vijver in het voorjaar de beste kans om een biologisch evenwicht op te bouwen.

Ondergrond

Voor de ondergrond van uw vijver is rubberfolie een van de meest gebruikte materialen. Zo bestaat er epdm rubberfolie, dit is zeer buigzaam en dus goed verwerkbaar. Daarnaast is epdm vijverfolie UV- en ozonbestendig. Daardoor zult u geen kleurverschillen krijgen in uw vijverfolie. Zorg ervoor dat u, voordat u de folie plaatst, de grond vrij hebt gemaakt van wortels en scherpe voorwerpen en een laag wit zand van minimaal 10 cm aanbrengt. Zonder deze beschermlaag kan het opkomende grondwater uw vijverfolie omhoog drukken.

Planten


Door verschillende planten in uw vijver te plaatsen, maakt u uw vijver tot een van de mooiste plekken van uw tuin. Onder vijverplanten bestaan er drie categorien: de oeverplanten, waterplanten en zuurstofplanten. Oeverplanten plaatst u aan de rand van uw vijver en staan het liefst 2 tot 25cm diep. Zuurstofplanten bewaken de kwaliteit va je water en houden algen onder control. Deze plaatst u onder water, waar ze voedingsstoffen afbreken en zuurstof afgeven. Waterplanten zorgen voor schaduw- en schuilplekken voor vissen, kikkers en padden. De diepte waar deze planten op geplaatst moet worden is per plant verschillend. Op het etiket van de plant staan de minimale en maximale diepte vermeld.