UTR Echt
Image default
Aanbiedingen

Tips bij het reinigen van een rieten dak

Ben jij in het bezit van een mooi dak gemaakt van riet? Dit ziet er erg smaakvol uit, maar als eigenaar weet je wellicht als geen ander dat een rieten dak zeer veel onderhoud nodig heeft. Door het lezen van dit blog artikel zul je erachter komen welke tips je kunt gebruiken bij het optimaal (laten) reinigen van een rieten dak. Wanneer je dit nu zelf doet of je kiest ervoor om deze klus uit te besteden aan echte vakmensen; het reinigen van een rieten dak hoort er nu eenmaal bij! Voor dé vakman neemt u contact op met Schoorsteenveger Hendriks Vegers in Utrecht.

Riet geeft een woning een kenmerkende uitstraling

Woningen met rieten daken geven een unieke uitstraling aan het gehele huis. Veel villa’s in luxe wijken beschikken over een rieten dak, dat vaak wordt gestyled met de mooiste materialen. Na verloop van tijd kan er wel wat mos, aanslag en vorming van verschillende soorten (onbekende) algen ontstaan. Wanneer dit niet wordt weggehaald, dan zal dit een lelijk en onverzorgde indruk geven. Dat is zonde, want riet geeft het huis juist zoveel voordelen mee. Uiteraard moet dit voorkomen worden, maar wanneer er eenmaal een aanslag van mos of algen zit, dan doe je er veratnadi aan dit zo snel mogelijk op te lossen en te verwijderen. Het reinigen van een rieten dak is geen makkelijke klus, maar het zal zich hoe dan ook lonen. Op welke manieren kan een rieten dak het beste gereinigd worden?

Het voorkomen van mossen- en algenvorming op een nieuw rieten dak

Door het schoonmaken van een rieten dak wordt ervoor gezorgd dat een huis de unieke look behoudt. Bovendien wordt de levensduur van het dak verlengd wanneer dit regelmatig wordt gereinigd – op de juiste wijze. Ten eerste kan het rieten dak worden gesprayd. Deze werkwijze is vooral interessant wanneer je een huis hebt gebouwd en onlangs een rieten dak hebt geplaatst. Door een biologisch afbreekbaar middel op het rieten dak te sprayen wordt ervoor gezorgd dat er geen algen en mossen worden gevormd. Heel handig en een zeer effectieve wijze! Deze werkwijze voorkomt dus ook de vorming van algen en mossen. Hierdoor is het niet nodig om een geheel nieuw rieten dak te plaatsen.

Zo snel mogelijk af zien te komen van mossen en algen op een rieten dak

Wanneer er algen op het rieten dak zitten, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Mossen zijn minder erg dan algen, want algen zorgen ervoor dat het dak dichtslibt. Wanneer er sprake is van algen dan zal er een algen dodend middel moeten worden aangeschaft om de hardnekkige algen te kunnen verwijderen. Mos zou eventueel met de hand kunnen worden weggehaald, maar dit is een tijdrovende klus. Daarnaast bestaat er nog een andere mogelijkheid: een dun laagje van het riet verwijderen. Daarmee worden ook die vervelden algen en mossen voor eens en voor altijd weggehaald. Wat overblijft, is een nieuw laagje riet. Dit laagje dient uiteraard goed beschermd te worden, bijvoorbeeld door de spray die eerder in dit artikel werd benoemd. Het verwijderen van een dun laagje riet heeft zelfs een aparte benaming en wordt ook wel ‘kammen’ genoemd.

Als ervoor gekozen wordt om een geheel rieten dak schoon te maken, dan is dit afhankelijk van een aantal factoren. Zo geven de totale oppervlakte van een dak, de bereikbaarheid en de mate van de vervuiling een doorslaggevende rol.