UTR Echt
Image default
Alarmsysteem

Kun je een veiligheidscilinder met skg sterren uitboren?

Als gereedschap gebruikte ik enkele metaalboren en een accuschroevendraaier (Makita) (vergeet niet om een veiligheidsbril te dragen tegen de spaanafvoer). Eerst heb ik een 3mm boortje geklemd en onder het inbrengen van de sleutel geboord (af en toe wat snijolie spuiten/toevoegen). Als je de eerste centimeter hebt geboord, zie je ofwel de eerste pin of een veer. Daarna heb ik een grotere boormachine gemonteerd en ben ik verder gegaan.

Al met al moet je ervoor zorgen dat je halverwege rechtdoor boort, zodat je het slot niet beschadigt. Bovendien wordt de cilinder bevestigd met een zeer lange bevestigingsschroef aan de zijkant van de slotvergrendeling om te voorkomen dat de cilinder eruit wordt getrokken. Je moet deze schroef eerst losdraaien, als je de mogelijkheid hebt. Normaal gesproken zou het voldoende moeten zijn als u iets meer dan de helft van de lengte van de profielcilinder boort. Maak daarna het gat schoon met een lange schroevendraaier – met een rubberen hamer moet u de nog vastzittende pennen met lichte klappen kunnen losmaken, om vervolgens het slot met een sleufschroevendraaier te kunnen draaien.

Ik heb direct aan beide kanten doorboord, omdat er niet eerst een speld uit wilde komen en het slot dus niet aan één kant kon worden gedraaid. 

Op de volgende foto is de boorplaats goed te zien en ook nog een ander deel van een pin:

Veiligheidscilinderslot doorboord met metalen pinnen

Het kostte me maximaal tien minuten voor de hele actie, en ik ben er heel voorzichtig mee aan de slag gegaan. Met hetzelfde slot zou ik waarschijnlijk maar vijf minuten nodig hebben voor de tweede poging. Als je ook nog wat goede metaalboren had, kon je zeker wat tijd besparen. Omdat de sluitcilinder zich in een eenvoudige tuinpoort bevindt en u er snel overheen geklommen bent dan u al begonnen bent met boren, is een profielcilinder van 10 € voldoende. Voor een voordeur of toegangsdeur van een appartement zou ik echter meer geld in mijn handen nemen en een dure SKG-gecertificeerde cilinderslot met kerntrekbeveiliging kopen – kosten 50+ €.