UTR Echt
Image default
Dienstverlening

Hoe om te gaan met prestatieangst als student

De meeste studenten krijgen tijdens hun academische loopbaan te maken met een vorm van prestatieangst. Dat kan zijn bij het geven van een presentatie voor de klas, het spreken in een vergadering, of gewoon bij het maken van een examen. Hier zijn vier tips om je te helpen je angst te beheersen en je beste prestaties te leveren 

1) Begrijp waar je angstig voor bent

Als het op school aankomt, is het belangrijk om je angsten te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan. Anders kunnen ze je cijfers en je vermogen om te slagen op school gaan beïnvloeden. Dus wat moet je doen als je bang bent? Probeer eerst de bron van je angst te achterhalen. Is het een bepaald onderwerp waar je moeite mee hebt? Of maak je je zorgen of je wel bij je klasgenoten past? Als je eenmaal weet wat de oorzaak van je angst is, kun je een plan ontwikkelen om ermee om te gaan.

Als je bijvoorbeeld moeite hebt met wiskunde, kun je je leraar om extra hulp vragen of je aanmelden bij een huiswerk begeleider. Als sociale angst je tegenhoudt, zijn er veel manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen en nieuwe vrienden te maken. Wees niet bang om hulp te vragen aan een psycholoog of therapeut als je dat nodig hebt. Hiervoor kun je kijken op de site: NPG-Utrecht. Met een beetje moeite kun je je angsten overwinnen en academisch weer op het goede spoor komen.

2) Voorbereiden op presentaties is belangrijk

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is je presentatie goed voorbereiden. Door de tijd te nemen om te plannen en te repeteren, kun je je zelfvertrouwen vergroten en je zenuwen de baas worden. Daarnaast kan het nuttig zijn om je te concentreren op je ademhaling en je voor te stellen dat je een succesvolle presentatie geeft. Met een beetje inspanning kunt je je podiumangst overwinnen en een sterk optreden neerzetten.

3) Probeer je te ontspannen

We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Op het podium staan, hart bonzend, zwetende handpalmen, gedachten leeg. Het is podiumangst, en het kan een moeilijk beest zijn om te overwinnen. Maar maak je geen zorgen, er zijn een paar dingen die je kunt doen om te ontspannen en de show op gang te krijgen. Ten eerste, zorg dat je goed uitgerust bent door goed te leren slapen voor je presentatie. Ten tweede, haal een paar keer diep adem en concentreer je op je ademhaling. Dit helpt om je hartslag te verlagen en je geest leeg te maken. Probeer je vervolgens te concentreren op het huidige moment en laat alle afleidingen of gedachten aan de toekomst varen. Onthoud tenslotte dat iedereen fouten maakt en dat perfectie onbereikbaar is. Dus ontspan, maak plezier en geniet van de rit.

4) Heb vertrouwen in jezelf!

Het is geen geheim dat zelfvertrouwen de sleutel is als het gaat om het overwinnen van prestatieangst. Immers, als je niet in jezelf gelooft, hoe kun je dan verwachten dat iemand anders dat wel doet? Maar wat als je niet van nature zelfverzekerd bent? Nou, dat is waar een beetje inspanning om de hoek komt kijken. Zelfvertrouwen is als een spier – hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Dus zelfs als je vanaf nul begint, kun je door bewust te proberen zelfverzekerd te zijn, jouw zelfvertrouwen geleidelijk opbouwen tot het een tweede natuur wordt. Natuurlijk gaat dit niet van de ene dag op de andere – maar het is zeker de moeite waard!

Hoewel prestatieangst veel voorkomt, hoeft het je niet te beheersen. Deze vier tips helpen je om je zenuwen onder controle te houden en je talent te laten schitteren. Probeer ook andere trucs die voor jou goed werken. Zet zo je beste beentje voor.