UTR Echt
Image default
Woning en Tuin

De materiaalsoorten van tuinmeubelen

Comfortabele tuinmeubelen zijn een must voor iedereen. Het kan echter lastig zijn om de perfecte loungeset aan te schaffen. Het is met name belangrijk om te kiezen voor materiaal dat goed past bij de rest van je tuin en lange tijd mee zal gaan. Hieronder zullen we de voordelen van ieder materiaal bespreken en kun je kiezen welke soort het beste bij jouw tuin zal passen. 

Houten tuinmeubelen

Allereerst focussen we ons op houten tuinmeubelen. Houten tuinmeubels passen perfect bij een groene tuin en geven een natuurlijk sfeer af. Je hoeft niet bang te zijn dat deze meubels snel beschadigingen oplopen, want deze loungesets zijn gemaakt van het speciale teakhout. Teak is goed bestemd tegen allerlei weersomstandigheden, het risico op beschadigingen ligt dus erg laag. Ook worden houten meubelen niet bloedheet, waardoor je er de hele dag op kan blijven zitten. Als je kiest voor een lounge dining set kun je zelfs in de hoogste temperaturen dineren zonder dat het oncomfortabel wordt en dat wil je natuurlijk altijd voorkomen.

Vergeleken met de andere tuinmeubelen is het wel nodig om houten meubelen beter te onderhouden. Deze loungesets lopen namelijk meer risico op verkleuringen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn: de verkleuringen geven je lounge dining set een authentieke look wat mooi past bij een groene tuin. 

Kunststoffen tuinmeubelen

Naast hout kun je ook kiezen voor kunststoffen tuinmeubelen. Deze soort wordt ook wel wicker loungesets genoemd omdat houten vlechtwerk wordt nagebootst. Een kunststoffen lounge dining set lijkt daardoor erg op de houten variant. Het verschil is dat de wicker tuinmeubelen vaak langer meegaan dan de houten versies en nog beter zijn beschermd tegen weersomstandigheden. Ook zijn ze vaak iets goedkoper en lichter van gewicht. 

Een nadeel van kunststoffen tuinmeubelen is dat ze veel warmte vasthouden en gloeiend heet kunnen worden als ze lange tijd in de zon staan. Zorg daarom dat de stoelen in de schaduw zijn geplaatst op het moment dat ze niet gebruikt worden. 

Ijzeren tuinmeubelen

Tenslotte heb je nog de keuze uit metalen tuinmeubelen. Deze ijzeren tuinsets hebben een ouderwetse uitstraling die je tuin een leuke sfeer kunnen bieden. Ze staan mooi in je tuin en zijn goed te combineren met een tafelkleed. Net zoals de andere twee soorten zijn ijzeren tuinmeubelen goed bestemd tegen verschillende weersomstandigheden. 

Ijzeren tuinmeubelen kunnen echter snel gaan roesten. Om dit te voorkomen dien je gebruik te maken van een coating die je over de gehele lounge dining set aanbrengt.