UTR Echt
Image default
Woning en Tuin

5 meest voorkomende lekkages in je huis

Een lekkage is misschien wel de grootste ergernis voor veel woonbezitters. Vrijwel iedereen heeft wel eens last gehad van een lekkage in en rondom je huis. Lekkage kan een enorme schade veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan houtrot in houten constructies, schimmel op je muren of een hoge luchtvochtigheid in huis. We hebben de meest voorkomende woninglekkages op een rijtje gezet.

Hoe weet je dat er een lek is: lekkage opsporen

Een lekkage merk je vaak te laat op. Dat komt omdat de meeste lekken klein zijn. Je ziet er in het begin niks van, waardoor je een lekkage pas laat ontdekt. Dit zorgt voor meer schade aan je woning. Er zijn wel een aantal signalen waar je ze aan herkent:

 • Vocht- en schimmelplekken. Het verschijnen van deze plekken zijn een van de eerste tekenen van een lekkage. Dit komt omdat een waterlek schade veroorzaakt. Onderneem snel actie, want deze plekken breiden zich snel uit.

 • Een hogere energierekening. Merk je dat je energierekening ineens hoger uitvalt? Lekkage kan een oorzaak zijn. 

 

De meest voorkomende lekkages in je huis:

 1. Daklekkages

 2. De badkamer

 3. Kozijnlekkages

 4. Verwarming

 5. Overige leidingen

 

 1. Daklekkages

Achterstallig of slecht onderhoud is de veelvoorkomende oorzaak van daklekkage. Een dak slijt nu eenmaal en heeft periodiek onderhoud nodig. Na een bepaald aantal jaren moet het hele dak zelfs vernieuwd worden. Kijk daarom een paar keer per jaar goed naar je dak. Maak alle dakgoten en afvoerbuizen schoon, zodat ze hun werk blijven doen.

 

 1. Badkamerlekkage

Eén van de meest voorkomende lekkages is een badkamerlekkage. Het nare aan een lekkage in de badkamer is dat het lastig is te achterhalen waar de lekkage zich precies bevindt. De oorzaken zijn erg uiteenlopend; een lek in de waterleiding, versleten rubbers of een lek in de afvoer zijn enkele voorbeelden. Als je de locatie van het lek in de badkamer niet kunt vinden kan een loodgieter of lekdetectiebedrijf helpen. 

 

 1. Kozijnlekkages

Een lekkend kozijn is makkelijker op te sporen. Het is te herkennen aan weglekkende druppels en vochtplekken, op het kozijn en de muur eromheen. De oorzaken van kozijnlekkages zijn bouwkundige fouten, slecht onderhouden schilderwerk of constructiefouten. Je kunt het slecht onderhouden schilderwerk voorkomen, door bijvoorbeeld zelf jaarlijks een rondje langs alle kozijnen te doen.

 

 1. De verwarming

De lekkage aan de verwarming ontstaat meestal bij het aanleggen van de installatie. Wanneer het later mis gaat, is het over het algemeen door slijtage. Wanneer je drukverlies in de verwarmingsketel merkt, is dit waarschijnlijk een lekkage. Laat dit altijd controleren door een installatiemonteur.

 

 1. Overige leidingen

Behalve de verwarmingsleidingen en de watertoevoer in de badkamer, lopen er nog andere leidingen door het huis. Dit zijn de cv-leiding, waterleiding, riolering en gasleiding. Dit kan ontstaan door het klussen of boren, een verkeerde montage en de werking van de woning.

 

Voor alle lekkages geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom raden we je aan om je woning te controleren op mogelijke lekkages. Bij een lekkage kan de rekening soms fiks oplopen. Over het algemeen dekt een verzekering onvoorziene schade door neerslag, indirecte neerslag en leiding water. Lees meer informatie of vind een vakman bij jou in de buurt op MyGo.