UTR Echt
Image default
Gezondheid

Winterhanden of wintervoeten? Zo kom je de laatste maanden van de winter door!

Geloof ons! Je bent niet de enige. Ontzettend veel mensen hebben in de koude maanden last van winterhanden en -voeten. Gelukkig is hier wat aan te doen. Blijf bijvoorbeeld warm met een Qnuss warmtedeken!Met deze tips kom je die laatste paar maanden nog zo comfortabel mogelijk door.

Wat gebeurt er?

Wanneer het koud is buiten, gaan je bloedvaten vernauwen. Dat gebeurt bij iedereen in de kleine vaten, maar bij mensen die last hebben van winterhanden of -voeten gebeurt dat ook in de grotere vaten. Dit zorgt voor pijn, jeuk en roodheid. Winterhanden en -voeten zijn niet in alle gevallen te voorkomen, maar het komt wel vaker voor bij mensen die weinig bewegen, te dun zijn of veel roken. 

Warm blijven

Winterhanden en -voeten kunnen variëren in ernst. Bij sommige mensen is het een beetje vervelend, bij anderen kan het echt de hele winter verzieken. Vanaf temperaturen onder de 15 graden kunnen klachten optreden. Zodra het kwik onder de vijftien graden zakt is het dus belangrijk jezelf zo warm mogelijk te houden.

Wat kun je buiten doen?

Ga altijd goed warm gekleed naar buiten. Onder de 15 graden moet je eigenlijk al beginnen met het dragen van handschoenen. Zorg niet alleen voor goed verwarmde extremiteiten, maar houd je hele lichaam warm met winddichte kleding en eventueel thermo-ondergoed. Als de rest van je lichaam het koud heeft, zal je lijf namelijk als eerste stoppen met de warmtetoevoer naar je extremiteiten en krijg je, ondanks dikke sokken en handschoenen, last van klachten. Er zijn tegenwoordig ook handschoenen te krijgen met elektrische verwarmingselementen. Ideaal voor mensen die echt heel veel last hebben.

Wat kun je in huis doen?

Probeer bij koude handen of voeten wanneer je binnenkomt niet te snel op te warmen door bijvoorbeeld een kop hete thee te pakken of bij de kachel te gaan staan. Dit kan je klachten alleen maar verergeren. Verder is het belangrijk om ook binnenshuis goed op je temperatuur te letten. Kleed je dus goed aan en wanneer je extremiteiten eenmaal warm genoeg zijn, kunnen verwarmende elementen zoals warmtedekens of een kruik een fijne verlichting bieden.