UTR Echt
Image default
Boeken en Tijdschriften

Wat voor papiersoort moet ik kiezen bij een online drukkerij?

Wanneer je besluit gebruik te maken van de services van een online drukkerij, zijn er een aantal keuzes die je moet maken voordat je over gaat tot het bestellen van je boek. Zo dien je bijvoorbeeld te kiezen of je een harde of zachte kaft wilt of welk formaat het boek dient te zijn. Een andere keuze die je moet maken bij een online drukkerij is het soort papier dat je wilt gebruiken. Dit kan nog best een lastige keuze zijn. Laten we je daarom een handje helpen. Hieronder vind je een overzicht van de papiersoorten die je kunt kiezen wanneer je een boek laat drukken bij een online drukkerij.

 

Fotoboek of boek met tekst?

De papiersoort die je kiest zal ook afhangen van het soort boek dat je wilt laten drukken. Foto’s komen beter tot hun recht op andere soorten papier dan louter tekst. Illustraties kunnen wel op papier afgedrukt worden die ook geschikt is voor tekst. Maar een echte foto is toch anders dan een illustratie. Welke keuzes heb je zoal bij een online drukkerij?

 

Tekstdruk

Voor boeken met tekst of tekst en afbeeldingen kies je voor zogenaamde tekstdruk papier. Hierbij heb je de keuze tussen 90 of 120 gram off white papier of 90 gram crème – mat Romandruk. Off white papier is perfect voor tekst en afbeeldingen die louter uit de kleuren zwart en wit bestaan. Deze is 1.28 opdikkend. Daarnaast is het papier ongestreken gebleven en op een chloorvrije wijze gebleekt. Hoe dikker het papier, hoe steviger deze is. Daarnaast is er de 90 gram crème – mat Romandruk. Zowel studie- als leesboeken maken vaak gebruik van Romandruk. Het is 2.0 opdikkend, ongestreken en gebleekt zonder het gebruik van chloor. Het heeft een ruwe, matte afwerking.

 

Beelddruk

Naast tekstdruk is er ook beelddruk. Zoals de naam al aangeeft, is deze papiersoort meer geschikt voor het afdrukken van foto’s. Ook hierbij heb je meerdere keuzes. Ten eerste is er de 135 gram off white gestreken papier. Dit papier is vooral geschikt voor foto’s, maar minder voor tekst. Dit in tegenstelling tot de 160 gram off white mat gestreken papier, waar foto’s en tekst wel samen op kunnen worden gedrukt. Dit papier is zonder chloor gebleekt. Tot slot kun je kiezen voor 250 gram wit en mat papier. Dit geeft de hoogste kwaliteit beeld en tekst. Ook dit papier is gebleekt zonder het gebruik van chloor.

 

Fotoboek of boek met tekst drukken

Zowel voor boeken met alleen maar tekst als fotoboeken zijn er genoeg papiersoorten op de markt die de inhoud goed tot zijn recht laten komen. De hoogste kwaliteit kost natuurlijk meer, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Hopelijk weet je nu de keuzes die je hebt wanneer je een boek laat drukken.