UTR Echt
Image default
Woning en Tuin

Vocht in huis – Wat kun je er tegen doen?

Als er vocht in huis is, moet er een analyseafspraak met een specialist worden gemaakt om te  helpen om de oorzaak te vinden. Er zijn vele oorzaken en redenen voor schade door vocht in het huis. Of het nu gaat om het ontbreken van een droogfase tijdens de bouwfase, defecte leidingen in het huis, verkeerd verwarmings- en ventilatiegedrag van de bewoners of gewoonweg de toegenomen zware regenval die we onder meer te danken hebben aan de klimaatverandering.



Er zijn vaak verschillende oplossingen om vocht in huis te bestrijden en de oorzaken van vocht in huis weg te nemen. Nog voor de analyseafspraak met de deskundige adviseur en de daaropvolgende renovatiemaatregelen wilt je als bewoner van een vochtig huis of appartement zelf in actie komen en handelen. Begrijpelijk – Maar om ervoor te zorgen dat je project slaagt en je de situatie niet “verergert”, hebben we een paar tips voor u. 

Maatregelen om vocht in huis tegen te gaan:

Voeg zelf geen vocht meer toe

We nemen het mee in onze dagelijkse activiteiten. Onze vitale ademhaling alleen al brengt vocht met zich mee. We kunnen de ademhaling niet verminderen, maar we kunnen wel een aantal andere dingen beïnvloeden.

Je mag net zo graag voor je familie koken als ik. Het magische woord hier is “afzuigkap”. Zelfs als je de eieren alleen voor het ontbijt op zondag kookt of roerei bakt, moet je nog steeds de afzuigkap aanzetten. Het onttrekt de stoom die door het koken wordt geproduceerd voordat het zich kan verspreiden in de ruimte. Bij het strijken van een andere huishoudelijke activiteit, die ik zoet met de zogenaamde “strijktelevisie”, komt ook veel vocht vrij door de stoom. Hier is mijn tip om het raam in de kamer te openen om te zorgen voor een luchtverversing.

Hoe leuk een wandeling op een herfstdag ook is, ik raad je aan ervoor te zorgen dat natte schoenen, hoeden, jassen of paraplu’s niet meer vocht in huis brengen. Om extra vocht in het huis te voorkomen, kunt je het beste de natte spullen buiten de deur laten staan. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je de natte spullen in de afgesloten gang laat staan, dus gescheiden van het woongedeelte. Als je dit tot nu toe nog niet hebt geregeld, begin dan nu! 

Douche met een open raam

Als het buiten koud is, neem ik graag een extra warme douche. Als ik niet goed ventileer, zet de waterdamp zich af op de tegels, spiegels en ramen. En ik heb al vocht in huis. Als ik het bijzonder koud heb, douche ik zo warm dat er mistige waterdamp in de kamer ontstaat. Het motto is ventilatie tegen vocht in huis. Tijdens en na de douche raad ik aan om de ramen in de badkamer te openen om een luchtverversing te garanderen.

De tegels in de douche moeten altijd na de douche worden verwijderd, zodat het resterende water geen kans krijgt om zich te nestelen op de siliconenvoegen en zich een weg naar de mal kan banen. Als je na het douchen al eens van de “sauna” heeft genoten, weet je nu waarom het vocht in huis bevorderlijk is en hoe je het beter kunt doen.

Luchten en verwarmen voor een optimaal leefklimaat

Hun correcte verwarmings- en ventilatiegedrag is vooral belangrijk wanneer je een nieuw gebouw of een pas gerenoveerd huis betrekt. Als je dit niet goed doet, zult je snel vocht in huis hebben, wat uiteindelijk zal leiden tot vochtschade aan je gezondheid en de conditie van je huis. Bij het ventileren is het belangrijk dat je de ramen niet kantelt, maar volledig opent en ook de tegenoverliggende deur opent om een optimale luchtverversing door middel van schokventilatie te bereiken.

In het beste geval doe je dit 2-3 keer per dag gedurende 15-20 minuten. Hoe kleiner het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur, hoe langer het duurt voordat de luchtuitwisseling plaatsvindt (zomer) en hoe hoger het temperatuurverschil, hoe sneller het werkt (winter). Daarnaast moet je regelmatig je raam- en deurafdichtingen op functionaliteit controleren. Alle radiatoren moeten regelmatig worden ontlucht.

Nu in de herfst, wanneer de eerste meer gaan opwarmen, moet je direct in actie komen. Het is belangrijk dat je ook kamers verwarmt die misschien niet vaak gebruikt worden, zoals een logeerkamer, zodat het vocht in het huis geen kans krijgt om zich op deze plaats te verzamelen. Als je het in het verleden anders hebt gedaan, kun je nu vochtschade voorkomen met een betere verwarming en ventilatie.

Vocht in huis heeft altijd een oorzaak die je tot op de bodem moet uitzoeken.