UTR Echt
Image default
Banen en opleidingen

Wat te doen als je een slechte baas hebt

werk zoeken

Bedrijven in de Verenigde Staten geven jaarlijks $ 15 miljard uit om de management- en leiderschapsvaardigheden van hun werknemers te ontwikkelen. Desondanks komt een slechte baas nog steeds vrij vaak voor. Uit een Life Meets Work-studie bleek dat 56% van de Amerikaanse werknemers klaagt over leiderschapstoxiciteit. En de American Psychological Association ontdekte dat 75% van de Amerikanen bazen beschouwt als een belangrijke bron van stress op het werk.

Een recent onderzoek van Gallup bevestigde dat een op de twee mensen die vrijwillig stopte, zijn baan opzegde om bij zijn baas weg te lopen. Er zijn echter ook andere gegevens. Uit een Life Meets Work-studie bleek bijvoorbeeld dat mensen aanzienlijk langer voor giftige bazen werken, gemiddeld twee jaar langer dan voor vriendelijkere bazen. Waarom?
Het is moeilijk om weg te komen

Mensen werken om verschillende redenen met slechte bazen. In mijn 20 jaar in consulting en coaching, zijn de volgende dingen die ik het vaakst heb gehoord:

Ik heb geen kracht om een ​​nieuwe baan te zoeken;
Ik hou echt van mijn collega’s / werk / weg naar kantoor;
Ik heb mijn salaris nodig en ik kan niet minder krijgen;
er is geen betere baan dan de mijne;
Ik wil mijn werkgeversvoordelen niet verliezen;
Ik heb teveel energie in dit bedrijf gestoken;
deze baan betaalt te goed om te stoppen;
Ik heb geen vaardigheden voor een andere functie;
de situatie in het bedrijf kan verbeteren.

Veel van deze excuses komen neer op fundamentele afweerreacties in de menselijke psyche. Bij verhoogde stress lijden mensen vaak aan emotionele uitputting, waardoor ze niet de energie hebben om een ​​uitweg uit de huidige situatie te zoeken. Het is moeilijk om uw baan op te zeggen zonder een nieuwe baanoptie, en het is moeilijk om een ​​nieuwe baan te vinden als u zich leeg voelt. Emotionele uitputting maakt het voor een persoon onmogelijk om zich in een positievere situatie voor te stellen, waardoor een gevoel van hopeloosheid ontstaat.

Verliesaversie is een ander psychologisch proces dat ons ervan weerhoudt iets op te geven. We streven ernaar om te behouden wat we door hard werken hebben gekregen. Dit kunnen salaris, status, stabiliteit, anciënniteit, sociale connecties en andere voordelen zijn die we in de loop der jaren hebben opgebouwd.
Op zoek naar betekenis

Mensen hebben de neiging om in een giftige werksituatie te blijven, zelfs als ze ‘een hoge betekenis’ aan hun werk geven. Met andere woorden, emotioneel gehechte en betrokken werknemers stoppen niet, zelfs niet als hun baas hen slecht behandelt. Ten slotte kunnen mensen hopen dat een slechte leider plotseling zal veranderen, of dat hoger management de situatie ten goede zal veranderen.

Het lijkt misschien veiliger om op uw gebruikelijke werkplek te blijven. In feite zijn er veel risico’s aan verbonden. Onderzoekers uit Zweden interviewden 3122 mannen en ontdekten dat werknemers die met giftige bazen werkten, het risico op een beroerte, een hartaanval en andere gevaarlijke hartaandoeningen met 60% verhoogden. Een ander onderzoek in de Verenigde Staten toonde aan dat als iemand in een negatieve werkomgeving werkt, zijn immuniteit afneemt en hij vaker verkouden wordt. Ze zijn ook vatbaarder voor chronische stress, depressie en angst.

Sommige onderzoeken suggereren dat fysiek en emotioneel herstel van het werk in giftige omgevingen tot wel 22 maanden kan duren. Alleen al het idee om uw gebruikelijke plaats te verlaten, is vaak beangstigend. Maar in werkelijkheid kan het nog enger zijn om op een werkplek te zijn met een slechte baas.
Wat moeten we doen

Een slechte baas moet serieus worden genomen. Als ontslag op dit moment niet mogelijk is, zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen de mogelijke schade te beperken, ongeacht het type giftige leidinggevende (bullebak, narcist of iemand anders) waarmee u wordt geconfronteerd.

Vergeet feedback, formuleer specifieke verzoeken. Het is meestal een goed idee om met je baas om te gaan. Maar een moeilijke baas zal waarschijnlijk geen kritiek accepteren. Probeer daarom specifieke verzoeken aan hem door te geven die u zullen helpen de middelen en ondersteuning te krijgen die u nodig heeft. Geef een reden waarom u nodig heeft waar u om vraagt ​​en hoe het uw baas en uw bedrijf ten goede komt. Bedenk wanneer je met je baas moet praten. Het is beter om het gesprek te beginnen als hij in een kalme en opgetogen bui is. Zorg ervoor dat u eerst alle mogelijke resultaten voorbereidt en voorspelt.

Creëer een steungroep. Ondersteuning is erg belangrijk op die momenten dat u met een emotioneel moeilijke situatie wordt geconfronteerd. Omring jezelf met vrienden en mensen die je inspireren. Creëer kansen in uw leven om te socialiseren en stress buiten het werk te verminderen. Praat met een coach, therapeut of andere professionals die kunnen helpen bij het oplossen van het probleem.

Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging en slaap. Het is erg belangrijk om uw lichamelijke en psychische gezondheid in de gaten te houden. Neem indien mogelijk een tijdelijke pauze van het werk. Doe buiten het kantoor activiteiten die u vreugde en voldoening schenken. Let op mindfulness- en ontspanningsoefeningen zoals yoga en meditatie. Ontwikkel positief denken en onthoud dat u het gedrag van uw baas niet kunt beheersen, maar wel uw reactie op hem.

Ontdek welke andere mogelijkheden er binnen uw organisatie zijn. Het is waarschijnlijk dat er kansen zijn om weg te komen van een giftige leidinggevende zonder het bedrijf te verlaten. Zoek naar interessante functies in uw bedrijf, ontmoet collega’s en managers van andere afdelingen, bedenk waar uw vaardigheden nuttig kunnen zijn en wat de basis kan zijn voor uw overgang naar een andere functie.

Bespreek de situatie met de HR-afdeling. Voordat u een klacht indient over uw baas bij een HR-manager, moet u uw HR-vertegenwoordiger bij de werknemers hebben. Vertel ons over de problemen, uw pogingen om de situatie te corrigeren. Wellicht heeft de HR-afdeling al andere medewerkers in soortgelijke situaties geholpen en kan zij u een oplossing bieden voor een probleem waar u niet aan heeft gedacht.
Tijd om weg te gaan

Wees erop voorbereid dat vuren in sommige situaties de beste oplossing kan zijn. Er zijn verschillende duidelijke tekenen dat u van baan moet veranderen. Als je elke dag angst voelt, een bedreiging voelt voor je fysieke of mentale gezondheid, meer tijd aan je baas besteedt dan aan werk, en stress doordringt in alle aspecten van je leven en je zelfrespect schaadt, is het tijd om te vertrekken. Hoop niet dat de situatie na verloop van tijd zal verbeteren. Het is tijd om de angst te overwinnen die gepaard gaat met de gedachte het bedrijf te verlaten.

Nadat u de beslissing heeft genomen om te vertrekken, is het belangrijk om deze stap zo professioneel en beleefd mogelijk uit te voeren. Het kan verleidelijk zijn om eindelijk je woede te uiten, maar dit gedrag is op de lange termijn zelden gunstig. Verbrand geen bruggen. Hier zijn een paar tips.

Denk na over de volgende stap. Er is geen wonderbaarlijk recept om het probleem op te lossen – ga gewoon op zoek naar een nieuwe baan.

Dien vooraf uw ontslag in. De norm voor de meeste branches is twee weken. U kunt uw werkgever altijd meer tijd geven, maar u mag uw beslissing niet later dan de redelijke termijn melden. Schrijf een verklaring en spreek persoonlijk met uw baas. Vergeet niet dat vrijwillig ontslag vaak in de persoonlijke dossiers van medewerkers blijft staan. Het is waarschijnlijk dat toekomstige werkgevers om je heen zullen kijken. Zorg er daarom voor dat de aanvraag professioneel is geschreven.

Informeer naar de timing van de overdracht van verantwoordelijkheden. Wees duidelijk over het overgangsproces. Bepaal wat u gaat doen in de laatste weken van uw werk en houd u strikt aan dat plan. Als je hebt beloofd projecten af ​​te maken, maak ze dan af. Probeer niet meer op je te nemen dan je kunt, maar laat geen onafgemaakte zaken achter waar je je voor hebt ingezet. Informeer voordat u vertrekt uw baas en team over de huidige status van uw projecten.

Wees voorbereid om vroeg te vertrekken. Als je baas echt een smerig persoon is, kan hij je onmiddellijk ontslaan. Zorg er daarom voordat u een aanvraag indient ervoor dat al uw persoonlijke bezittingen, contactgegevens, belangrijke documenten en aanbevelingen in orde zijn. Zorg ervoor dat u alle eigendommen van het bedrijf onmiddellijk en correct overhandigt. Ontvang een schriftelijke bevestiging dat je alles hebt teruggestuurd: je hebt geen beschuldigingen van verduistering van iemand anders nodig.

Bekritiseer niet. Weersta de neiging om voormalige bazen te bekritiseren tijdens sollicitatiegesprekken of zelfs nadat je bij een nieuw bedrijf bent gekomen. Aanwervingsmanagers kennen u niet en kennen uw baas niet – ze zullen alleen een ontevreden persoon zien klagen.

Onthoud dat als uw persoonlijke en professionele toekomst op het spel staat, ontslag een normale en noodzakelijke stap is.

https://www.vindazo.be

Gerelateerde artikelen

Mechanical Engineer – Fulltime – Connetix Nederland

Snel een nieuwe baan vinden doe je zo

Magazijn Medewerker