UTR Echt
Image default
Aanbiedingen

Vintage spiegel versus Brocante spiegel?

Vintage spiegel versus Brocante spiegel?

Voordat je besluit tot verkoop of restauratie, is het belangrijk te weten of die spiegel werkelijk antiek is met waarde of niet. De meeste deskundigen eisen dat een stuk minstens honderd jaar oud is of gemaakt is vóór de massaproductie om als echt vintage spiegel te beschouwen. Een duidelijk teken dat een vintage spiegel vele jaren oud is, is een eenvoudig onderzoek van het glas. Het grappige is dat hoe meer gebreken het glas vertoont, hoe waarschijnlijker het is dat het antiek is. Dankzij de technologie zijn wij in staat om spiegels precies en nauwkeurig te vervaardigen, waardoor spiegels in wezen vlekkeloos en glad zijn. Spiegels met luchtbellen, vouwen of vlekken zijn meestal het gevolg van het oudere, minder verfijnde fabricageproces.

Het productieproces van spiegelglas, een gewone glasplaat met een dunne reflecterende coating op de achterkant, is in de loop der jaren aangepast. In de 16e eeuw werden spiegels gemaakt met kwik en tin, dat een kristalachtig effect heeft wanneer het veroudert. Als het glas glinstert of schittert, is het mogelijk dat het antiek is. Tegenwoordig wordt vaker zilver gebruikt op de achterkant, maar sommige oude spiegels gebruiken ook zilver. Het zilver zal vaak op bepaalde plaatsen beslaan of ontzinken als hij ouder is (we gaan hier later dieper op in).

Een andere manier om te weten of een spiegel een echte antieke is, is door de spiegel te onderzoeken op markeringen die de fabrikant kunnen identificeren, zoals een naam en datum, of de handtekening van de ambachtsman die de spiegel heeft gemaakt. Veel brocante spiegels werden met de hand gemaakt en bevatten daarom weinig aanwijzingen over de kunstenaar. Kennis van de geschiedenis van enkele beroemde houtbewerkers uit de periode waarvan u vermoedt dat het stuk eruit komt, kan je op ideeën brengen waar je naar moet zoeken.

Iets anders dat de waarde van een brocante spiegel verhoogt is of het een uniek exemplaar is of de enige die over is. Doe wat onderzoek om te zien of de stijl, de fabrikant of het werk van de kunstenaar (als je die kunt identificeren) zeldzaam is. Veel mensen bezitten unieke meubelstukken waarvan ze de waarde niet eens kennen. Controleer ook de achterkant van een brocante spiegel om erachter te komen hoe oud hij is. Veel oudere spiegels hebben een volledig houten achterkant, terwijl nieuwere een papieren achterkant hebben.

In welke staat verkeert je vintage spiegel?

Nu je weet of je brocante spiegel echt tot een antiek spiegel kan beschouwen, kan je ontdekken hoeveel hij waard is door te bepalen in welke staat hij verkeert. Als hij in perfecte staat is, betekent dit dat hij in wezen perfect is, zonder chips, barsten of breuken. Uitstekende staat betekent dat hij kleine gebreken heeft zoals nauwelijks waarneembare haarscheurtjes of minimale chips en vlekken. Goede staat betekent dat het stuk duidelijk wat slijtage vertoont, maar dat het nog steeds het originele ontwerp heeft, wat betekent dat het niet helemaal kapot is of weggerot.

Moet je een brocante spiegel restaureren?

Het probleem met het proberen te verhogen van de waarde van een antiek door restauratie is dat, vaak, knoeien met een echte antieke zal eigenlijk verminderen die waarde of uniciteit. Om deze reden adviseren antiekverzamelaars meestal om de restauratie van een brocante spiegel aan deskundigen over te laten.

Er zijn manieren waarop antieke spiegels kunnen worden opgefrist. Als het glas vol vlekken zit door het ontzinken, kan de bescherming aan de achterkant worden vervangen. Maar oud glas heeft de neiging om krassen of lichte wazigheid te vertonen, wat wordt geaccentueerd wanneer nieuw zilver op de achterkant wordt aangebracht. Het uitpoetsen van het glas veroorzaakt vervormingen en vervormt de reflectie. Bovendien heeft het glas geen intrinsieke waarde, tenzij het gegraveerd is. Om al deze redenen adviseren veel vakmensen het glas gewoon te vervangen. Reinigen, schilderen of opnieuw beitsen zijn allemaal manieren om de spiegellijst te vernieuwen, maar ze kunnen allemaal de oorspronkelijke uitstraling van het stuk enigszins veranderen en moeten met zorg worden overwogen. Nu ben je goed op weg om te bepalen of je vinatge spiegel werkelijk antiek is, zo ja, welke waarde hij werkelijk heeft, en of je de tijd en moeite moet nemen om hem te restaureren.

 vintage spiegel