UTR Echt
Image default
Industrie

Tips voor het veilig en slim gebruiken van een steiger

Wie regelmatig klus op hoogte kan eigenlijk niet zonder een veilige steiger of loopbrug. Een steiger of loopburg kopen maakt het werken op hoogte een stuk veiliger én eenvoudiger. Maar als je een steiger met of zonder loopbrug gaat kopen, hoe kun je deze dan zo veilig en efficiënt mogelijk gebruiken. In dit artikel lees je de beste tips voor een steiger of een loopbrug kopen en hoe je jouw steiger op de beste manier kunt gebruiken voor je klussen, onderhouds- en schilderwerk.

Bouw de steiger op volgens de fabrieksvoorschriften

Heb je gekozen voor een steiger kopen of een loopbrug kopen voor elke steiger bij Rolsteiger.net? Bouw de installatie dan altijd op volgens de voorschriften die door de fabrikant zijn aangegeven. Een steiger opbouwen op een veilige manier is namelijk cruciaal om deze veilig en efficiënt te kunnen gebruiken en de kans op ongelukken (zoals het instorten van de steiger) te minimaliseren. Het beste is om, als je zelf geen ervaring hebt met het opbouwen van een steiger en/of loopbrug, hiervoor een erkende steigerbouwer in te schakelen. Veiligheid gaat voor snelheid! Sterker nog: bij steigergebruik gaat veiligheid voor alles!

Houd het platform van je steiger zo leeg en schoon mogelijk

Elke steiger heeft een of meer platforms. Veel bouwvakkers en klussers gebruiken deze sta- en werkplek echter ook om gereedschappen, bouwmaterialen, dakpannen en dergelijke op te leggen tijdens het klussen of verbouwen. An sich is dit geen probleem en ook logisch, want waarom zou je alle spullen telkens op en neer moeten sjouwen? Toch is het raadzaam om terughoudend te zijn met spullen en gereedschappen op je platform leggen. Ze kunnen namelijk voor jezelf een gevaar zijn doordat je erover kunt struikelen. Maar ook kunnen er voorwerpen van hoogte naar beneden vallen en mensen die onder de steiger lopen verwonden. Stal daarom zo weinig mogelijk spullen op het steigerplatform!

Zorg ervoor dat de steiger geaard is

Als er met elektrische apparatuur gewerkt wordt op of bij de steiger, is het belangrijk om te garanderen dat de steiger goed is geaard. Is dit niet het geval, dan kun je bij kortsluiting geëlektrocuteerd worden terwijl je op de steiger aan het werk bent. Let hier dus goed op!