UTR Echt
Image default
Aanbiedingen

In vier stappen op weg naar de juiste houtkachel!

Wellicht denkt u er al een hele tijd over na om een houtkachel aan te schaffen. De perfecte keuze om nog meer sfeer en gezelligheid toe te voegen aan uw woning of woonkamer. Immers het knapperende houtvuur zorgt voor een ongekend gezellige en ontspannende sfeer. Maar als u een houtkachel wilt aanschaffen heeft u waarschijnlijk geen idee wat er allemaal bij komt kijken. In dit artikel zetten we alles voor u op een rijtje.

1. Is uw woning wel geschikt?

Ongetwijfeld de meest belangrijke vraag, is uw woning wel geschikt voor een houtkachel. Een houtkachel kan alleen geplaatst worden als er ook een (bestaand) rookkanaal aanwezig is. Uiteraard is het ook mogelijk om een (flexibel) rookkanaal aan te legen. Echter dan heeft uw wel te maken met extra bijkomende kosten.

2. Hoofdverwarming of bijverwarming?

Gaat u de houtkachel gebruiken als hoofd- of als bijverwarming? In het eerste geval heeft u een houtkachel nodig met meer dan voldoende vermogen, immers de houtkachel moet wel een deel of de hele woning kunnen verwarmen. Heeft een houtkachel te weinig vermogen dan zal er niet voldoende warmte vanaf komen om de woning te kunnen verwarmen.Gebruikt u de houtkachel als bij- of sfeerverwarming dan is teveel vermogen juist niet gewenst. U zult dan een houtkachel nodig hebben met veel minder vermogen.

3. Convectie- of stralingswarmte

Wellicht heeft u nog nooit van deze twee termen gehoord, maar toch is het belangrijk om hier aandacht aan te geven. U kunt namelijk kiezen tussen kachels met convectie- of stralingswarmte. Bij convectiewarmte stijgt de warmte op tot aan het plafond en daalt vervolgens naar beneden. Stralingswarmte wordt direct afgegeven aan de ruimte rond de haard en vervolgens aan de rest van de kamer. Zo wordt de kamer langzaam verwarmd.

4. Soort houtkachel

Welk type houtkachel is nu geschikt voor uw woning? Dat is een lastige vraag, er zijn namelijk wel meer dan 1500 modellen te koop. Uw eigen wensen en voorkeuren zijn hierin leidend. Wilt u een inzet houtkachel, inbouw houtkachel, vrijstaande houtkachel of juist een vrijhangende houtkachel? Een ding is zeker, bij ons vindt u altijd het juiste model waarna u op zoek bent!

Houtkachel kopen?

Bent u erover uit en wilt u een houtkachel kopen? Neem dan contact op met de Haardenexpert. Onze adviseurs kunnen u helpen de juiste keuze te maken en geven u graag advies.

 

https://www.haardenexpert.nl/

Gerelateerde artikelen

Een fysiek bord: dé kantoortrend van dit moment

Meten met een druksensor

Bent u al volledig geautomatiseerd?